Інфекційний контроль

Інфекційний контроль – це комплекс заходів, спрямованих на попередження розповсюдження та виникнення інфекційних захворювань шляхом впливу на механізми передачі даної інфекції.

Інфекційний контроль на рівні закладу охорони здоров’я має три основні компоненти:
1) адміністративний,
2) інженерний,
3) заходи індивідуального захисту органів дихання,
за допомогою яких можна мінімізувати ризики передачі інфекції та забезпечити максимально безпечні умови перебування пацієнтів, відвідувачів та персоналу в закладах охорони здоров’я, а також має ключове значення в отриманні успіхів від лікування.

Профілактика туберкульозу шляхом дотримання заходів інфекційного контролю має бути пріоритетною в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз. У даному контексті йдеться не лише про медичні заклади, а й інші установи, які працюють з особами з груп високої небезпеки інфікування.