Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
16.01.2020
14:54

Державна стратегія протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року

Україна ухвалила Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року.

ВІЛ/СНІД, туберкульоз, вірусні гепатити В та С, поєднані патології формують основний тягар інфекційних хвороб в Україні, безпосередньо впливають на погіршення якості та тривалості життя, призводять до тяжких наслідків для здоров’я, сприяють втраті працездатності та передчасній смертності, зумовлюють появу множинних супутніх станів та захворювань, що в цілому визначає протидію поширенню цих хвороб важливим завданням громадського здоров’я.

Стратегія передбачає створення та функціонування ефективних, інноваційних, гнучких систем надання якісних і доступних послуг з профілактики, діагностики, лікування ВІЛ-інфекції та систем догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ).

Реалізація Державної стратегії до 2030 року допоможе:

  • охопити комплексними профілактичними послугами 90% осіб з груп населення із високим ризиком ураження ВІЛ;

  • досягти рівня обізнаності щодо власного ВІЛ-статусу 90% ЛЖВ;

  • охопити антиретровірусною терапією і досягти вірусної супресії у 95%, що сприятиме зниженню рівня смертності від хвороб, зумовлених СНІДом, на 90%.

У грудні минулого року в Україні офіційно зареєстровано 1 600 нових випадків ВІЛ-інфекції. У 509 пацієнтів діагностовано СНІД, а 228 людей померли від СНІДу.

Шляхи інфікування ВІЛ в Україні у грудні 2019 р.:

  • гетеросексуальний — 1 118;

  • гомосексуальний — 36;

  • парентеральний — 426;

  • вертикальний — 228 *;

  • невідомий — 7.

* Більшість таких дітей (близько 98%) після 18 місяців не матиме ВІЛ-інфекції.

У світі число нових випадків інфікування ВІЛ та число смертей від СНІДу за останні роки скоротилося, а кількість людей, які отримують лікування, збільшилася. Тим  не менш, залишаються проблеми, що перешкоджають глобальному успіху у боротьбі з ВІЛ/СНІДом. Зокрема, багато людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ, обмежені у  доступі до профілактики. А люди, які живуть з ВІЛ, недостатньо охоплені лікуванням та доглядом. Загалом, з початку епідемії, у світі 74,9 млн інфікувалися ВІЛ та 32 млн померли від хвороб, викликаних СНІДом.

Найпоширенішим шляхом інфікування ВІЛ станом на 1 листопада минулого року залишається статевий шлях передавання інфекції. 

Вчасне діагностування ВІЛ та початок лікування гарантує довге повноцінне життя. Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним. Цю послугу наразі можуть надавати усі заклади охорони здоров’я первинної ланки та близько тисячі вторинної і третинної. 

Інші новини