Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Майже 1,5 млн людей в Україні живе із псоріазом
29.10.2020
20:39

Майже 1,5 млн людей в Україні живе із псоріазом

Понад 125 млн людей у світі хворіє на псоріаз чи псоріатичний артрит, за даними Міжнародної федерації асоціацій псоріазу IFPA. При цьому 77% таких людей зазнають стигматизації через свою недугу.

Псоріаз — це неінфекційне хронічне захворювання шкіри. Збій у процесі регенерації шкіри призводить до пришвидшеного відновлення її клітин. На тілі хворого утворюються яскраво-червоні бляшки, до яких кріпляться сріблясто-білі лусочки.

Зазвичай псоріатичні бляшки вперше з’являються у місцях, що часто піддаються тертю і тиску: розгинальна поверхня ліктьових та колінних суглобів, сідниці. Однак можлива будь-яка локалізація, включно зі шкірою волосистої частини голови, долонями, стопами, зовнішніми статевими органами, нігтями. За тяжкого перебігу недуга може вражати внутрішні органи та суглоби.

Псоріаз може розвинутися в будь-якому віці, проте найчастіше проявляється до 30 років. Захворюваність не залежить від статі.

Ця недуга не заразна, отримати псоріаз від контакту з хворим неможливо (наприклад, унаслідок дотиків до уражених ділянок шкіри).

Псоріаз невиліковний, але вчасне й адекватне лікування дає змогу підвищити якість життя пацієнта і запобігти інвалідності. Корисним доповненням медикаментозної та фізіотерапії може бути когнітивно-поведінкова психотерапія, що допомагає хворим впоратися зі стресом, депресією та соціофобією, зумовленими недугою.

Окрім того, багато пацієнтів зазначають, що досягли стабільної ремісії завдяки здоровому способу життя:

  • відмова від куріння і алкоголю;
  • здорове харчування і контроль ваги;
  • регулярні фізичні вправи;
  • повноцінний сон;
  • уникнення стресів і позитивне мислення.

Втім, у разі важкого перебігу захворювання слід одразу звертатися по спеціалізовану медичну допомогу.

Поширеним методом боротьби із цією проблемою є вузькосмугова фототерапія. Це вплив ультрафіолету на уражені ділянки шкіри, що чинить протизапальну та імуномоделювальну дію. Таке лікування призначає фахівець, і триває воно курсами.

Псоріаз небезпечний своїми ускладненнями, які можуть призвести до інвалідності:

  • висипання з гнійним вмістом, які зливаються в одне велике ураження (генералізований пустульозний псоріаз);
  • злиття еритем, плям червоного кольору з висипкою (псоріатична еритродермія);
  • ураження псоріазом суглобів (псоріатичний артрит, який згодом виникає у 10–20% людей із псоріазом).

Для погодження будь-якого плану боротьби із псоріазом треба звертатися до лікаря, адже неправильне лікування може лише погіршити ваш стан.

Додаткова інформація

Інші новини