Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Щеплення вакциною Pfizer проти COVID-19 розпочнеться в Україні 18 квітня
16.04.2021
13:11

Щеплення вакциною Pfizer проти COVID-19 розпочнеться в Україні 18 квітня

Щеплення вакциною Comirnaty проти COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech розпочнеться в Україні 18 квітня 2021 року з Київської області. У решті регіонів вакцинація цим препаратом стартує 19 квітня після того, як вакцину доставлять на обласні склади. Це перша партія вакцини Pfizer-BioNTech, які Україна отримала в межах глобальної ініціативи COVAX.

Уже 17 квітня 29 250 доз вакцини попрямують із національного складу в регіони — по 1170 доз у кожну з областей та в м. Київ. Разом із вакцинами розвозитимуть розчин для їхнього розведення, шприци та коробки для безпечної утилізації медичних відходів.

«Україна здатна забезпечити холодовий ланцюг для зберігання та транспортування вакцини виробництва Pfizer-BioNTech. Завдяки партнерам вона має все необхідне обладнання, професійного підрядника та достатньо навченого персоналу, які відповідатимуть за логістику цієї вакцини», — запевняє заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Приватна логістична компанія «Фармасофт» щотижнево (за необхідності — частіше) розвозитиме вакцину з національного складу, де вона зберігатиметься в спеціалізованих морозильних камерах із дотриманням температурного режиму від -60°C до -80°C, на регіональні склади в спеціальних контейнерах із сухим льодом, здатним підтримувати наднизькі температури.

На регіональних складах вакцина зберігатиметься в тих самих термоконтейнерах, які будуть регулярно поповнювати сухим льодом. Звідти попередньо розморожені до +2°C — +8°C флакони з вакциною щодня видаватимуть мобільним бригадам, які мають використати її протягом 120 годин.

Стандарти цієї процедури прописані й відпрацьовані з ВООЗ, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, виробником вакцини та логістичною компанією. Компанію «Фармасофт» обрали для логістичного супроводу перших 117 тис. доз вакцини від Pfizer за результатами тендеру, проведеного проєктом «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed), який виконується за підтримки Агентства з міжнародного розвитку США (USAID). Також ЮНІСЕФ провів низку тренінгів для осіб, відповідальних за отримання, логістику та розподіл вакцин на регіональному рівні.

Як відомо, 117 тис. доз вакцини Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech прибули в Україну 16 квітня 2021 року в межах програми COVAX.

Важливо! Вакциною Pfizer-BioNTech в першу чергу щепитимуть персонал і мешканців будинків для літніх людей. Потім — працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників. За кожним щепленим першою дозою Comirnaty буде зарезервована друга доза вакцини з цієї ж партії в 117 тис. доз.
 

Довідково

Вакцина Comirnaty (Комірнаті) — це мРНК-вакцина проти COVID-19, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Вона дозволена для екстреного використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вакцину застосовують у США, Великій Британії, Канаді та ЄС. В Україні цю вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

Ефективність вакцини становить 95%. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози з інтервалом у три тижні.

COVAX — це глобальна ініціатива, щоби пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їх рівномірний розподіл у всьому світі. Роботу COVAX координують Глобальний альянс із вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель та логістики вакцин від COVID-19.

Більше про перебіг вакцинації проти COVID-19 в Україні читайте на сайті vaccination.covid19.gov.ua та запитуйте в контакт-центрі 0 800 60 20 19.

Інші новини