Гриби: профілактика отруєнь та перша допомога

13 червня | 12:30
Гриби: профілактика отруєнь та перша допомога

Страви з грибів – традиційний продукт в раціоні харчування багатьох регіонів України. На території країни ростуть майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважаються їстівними.  Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж в консервованому вигляді.

Центр громадського здоровя нагадує про правила збирання та споживання грибів.

Гриби доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею.

Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами?

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
  • Не куштуйте сирі гриби
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є наступні:

  • Нудота
  • Блювота
  • Різкий біль в животі
  • Діарея
  • Запаморочення
  • Підвищення температури тіла
  • Зниження пульсу
  • Задуха
  • Судоми
  • Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
  • Поява галюцинацій та марення

За наявності будь якого з наведених симптомів, негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

  • Терміново телефонуйте до «швидкої»: загальний номер «103»
  • Промийте шлунок простою водою
  • Дотримуйтесь постільного режиму
  • Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини
  • Прийміть сорбенти  

Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Не займайтеся самолікуванням, це може нашкодити вам!

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.