Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
22.10.2021
08:45

В Україні готують законопроєкт для посилення боротьби з туберкульозом та ВІЛ/СНІД

21 жовтня відбулось засідання Комітету з програмних питань Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, під головуванням Міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка та Голови комітету Євгенії Кувшинової. До заходу долучились і представники Центру громадського здоров'я, які представили розробки законопроєкту у сфері протидії ТБ та ВІЛ/СНІД та обговорювали перехід на державне фінансування послуг, пов'язаних з ВІЛ та туберкульозом (далі План переходу). 

Ця зустріч дала можливість профільним фахівцям і неурядовим організаціям проаналізувати ефективність вже виконаних заходів по впровадженню Плану переходу, як забезпечується відкритість процесів, які є перешкоди на шляху їх реалізації та чи потрібно переглянути пакети послуг. Результатом дискусії навколо цього питання стала домовленість передати до ЦГЗ від усіх дотичних сторін свої пропозиції, зокрема щодо тендерної документації та пакетів послуг. 

Стосовно змін до законопроекту у сфері протидії ТБ та ВІЛ/СНІД, мета якого покращення якості послуг людям, яких торкнувся туберкульоз або ВІЛ, було прийнято рішення також врахувати пропозиції присутніх та через два тижні надати остаточний варіант для розгляду Міністерством охорони здоров'я. 

Серед інших питань порядку денного були і такі: 

  • медико-соціальний супровід у пенітенціарній системі; 
  • обговорення включення трансгендерних людей до переліку представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ;
  • заходи з запуску роботи обласної координаційної ради з ВІЛ/СНІДу і ТБ;
  • інші. 
Інші новини