Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зневоднення та його профілактика
19.06.2019
13:02

Зневоднення та його профілактика

Вода – це біологічна потреба організму людини на клітинному рівні. Важко дати однозначну і універсальна відповідь щодо того, скільки води людина повинна випивати в добу. Все залежить від пори року і природної зони, але твердо можна сказати одне – без води людина може проіснувати від 3 до 10 діб.

У похилої людини баланс рідини в організмі дорівнює половині його маси, у немовля – більше 4/5. У тварин і риб водний баланс дорівнює трьом чвертям, у рослин розкид складає від 95 – 96%.

Вода забезпечує нормальний перебіг безлічі процесів обміну речовин: підтримує нормальну температуру тіла, виводить з сечею кінцеві продукти обміну речовин і токсини тощо. Нормальний обмін речовин порушується вже при втраті тілом 1% води.

Чим небезпечне зневоднення організму?

Зневоднення організму – це тяжкий хворобливий стан організму, що виникає внаслідок браку рідини, необхідної для звичайної життєдіяльності усіх систем і органів.

Причини зневоднення

  • підвищене потовиділення при високій температурі тіла або навколишнього середовища, надмірних фізичних навантаженнях;
  • обмеженням споживання рідини; деякими захворюваннями, що супроводжуються збільшенням кількості сечі (діабет);
  • харчові отруєння, які супроводжуються діареєю, блювотою;
  • вживанням в їжу продуктів, які посилено виводять воду (чай, кава, алкоголь);
  • прийомом деяких ліків (діуретики, нейролептики, антигіпертензивні і антигістамінні препарати);
  • тепловий або сонячний удар;
  • опіки.

Виділяють такі види зневоднення:

  1. Гипертонічне зневоднення (внутріклітинне) – це нестача рідини в організмі, що протікає у тканинах високого ступеня. Причина у дефіциті води, що споживається, через всі можливі органічні входи (шлунково-кишкову систему, легені тощо).
  2. Гіпотонічне (позаклітинне) – дефіцит рідини, що виникає через надмірну її втрату через нирки та шлунково-кишковий тракт, що загрожує життю людини, оскільки може призвести до набряку легень.
  3. Ізотонічне зневоднення – це найрозповсюдженіший вид втрати рідини організмом через шкіру, ШКТ, з кров’ю, внаслідок опіків, а також через її накопичення (водянка).

Симптоми зневоднення організму

Зневоднення до ваги тіла (%)

1 – 1,5

6 – 10

11 – 20

Загальні симптоми

   

  спрага,

  загальне нездужання,

  уповільнення рухів,

  відсутність апетиту,

  почервоніння шкіри,

  сонливість,

  почастішання пульсу,

  підвищення температури тіла,

  нудота,

  шлунково-кишкові розлади

  запаморочення,

  головний біль,

  задишка,

  поколювання в кінцівках,

  зменшення об'єму крові і підвищення     її в'язкості,

  відсутність слиновиділення,

  синюшність,

  нечленороздільна мова,

  втрата здатності рухатися

  марення,

  спазми м'язів,

  розпухання язика,

  нездатність ковтати,

  притуплення слуху та зору,

  зморщування шкіри,

  мимовільне сечовипускання,

  охолодження тіла

Сухість шкірних покривів – ще один симптом зневоднення. Якщо шкіра залишається сухою навіть після застосування зволожуючих кремів, можливо, причина полягає в нестачі води. Для того щоб визначити дефіцит рідини в організмі, слід двома пальцями стиснути ділянку шкіри на руці або нозі, щоб утворилася складка, а потім відпустити. Якщо слід від складки довго не проходить, значить шкіра втратила свою еластичність внаслідок зневоднення.

Симптоми зневоднення у дитини: повна відмова від пиття; ледяні кінцівки; апатичність та надмірна сонливість; шкіра суха і в’яла; мармуровий колір шкіри; нехарактерна тривка відсутність сечовипускання, сеча темна, концентрована з різким запахом; при спробі заплакати – відсутність сліз; впалі очі та «роднічок».

Профілактика зневоднення

Краще провести профілактику вказаного захворювання, ніж його потім лікувати. Вживання достатньої кількості води допомагає уникнути зневоднення – ця проста істина відома усім. Яка кількість води вважається достатньою, коли і як її пити – щодо існують такі рекомендації дієтологів. 

Потрібно запам’ятати так правила:

  • пити чисту та свіжу рідину необхідно протягом усього часу, коли людина не спить, не опираючись на рівень активності та самопочуття;
  • щоденно необхідно пити 2 – 3 літри негазованої чистої води невеликими порціями. Це правило особливо важливе для людей похилого віку, оскільки з віком відчуття спраги притупляється. Кава, чай, бульйон тощо в цей літраж не входять. Норма споживання води залежить від ваги: ​​чим більша маса тіла, тим  більшої кількості рідини потребує організм;
  • у жаркий день маленька дитина повинна випивати не менше чашки води (150 мл) кожні 30 хвилин;
  • в будь-яких гострих станах, особливо з підвищеним рівнем температури тіла, рідину потрібно вживати значно більше – в 1,5, а то й 2 рази;
  • під час інтенсивних фізичних навантаженнях дорослий повинен випивати не менше літри води в годину;
  • не слід пити воду під час прийому їжі або відразу після. Це може перешкодити травленню. Краще випити трохи теплої води за 20 – 30 хвилин, щоб стимулювати виділення травних соків. Під час вживання їжі допускається незначна кількості напоїв (води, соків).

Багато людей не люблять пити чисту воду, особливо це стосується дітей. Для надання воді приємного смаку можна вичавити трохи лимонного, апельсинового соку або використовувати інші фрукти. Це зробить напій схожим на лимонад, в якому не буде ніяких шкідливих добавок.

Тим, хто страждає на хронічні запори, дієтологи радять збільшити кількість випитої води, а також поповнити раціон овочами та фруктами, що містять велику кількість рідини. До них відносяться огірки, капуста, помідори, салат, перець, цитрусові, кавун, ягоди, броколі (90 – 96% води).

Після цього протягом усього дня намагатися воду не пити, а якщо і пити, то тільки окріп, зелений чай, настій з трав – настій з неї чудово втамовує спрагу.

Слід пам'ятати, що спрага – єдиний сигнал, який говорить про потреби організму у воді. Однак у початкових стадіях зневоднення відчуття спраги виникає не завжди, що особливо характерно для районів з холодним кліматом. 

Потрібно відмовитись від вживання у жарку погоду кави, напоїв, що містять кофеїн чи алкоголь, гострих страв, носіння синтетичної одягу, що облягає.

Лікування

Допомога при зневодненні організму напряму залежить від ступеню і напруженості симптомів у дорослої людини або маленької дитини, тому лікування в домашніх умовах слід проводити тільки на початкових і легких стадіях. Головна мета при лікуванні – це максимальне забезпечення рідиною постраждалої людини, і в такому випадку необхідно притримуватись деяких медичних рекомендацій:

  • пити дрібними ковтками;
  • можна спробувати стружку з льоду чи заморозити сік;
  • пити бажано з трубочки.

Якщо ж людині не вдалося поповнити кількість води в домашніх умовах, то лікування вже назначають кваліфіковані медпрацівники в умовах стаціонару для відновлення правильного об'єму крові та інших рідин організму.

Інші новини