Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Анонс онлайн-курсів для медпрацівників «Самодопомога плюс» та «Управління проблемами плюс»
19.04.2024
21:44

Анонс онлайн-курсів для медпрацівників «Самодопомога плюс» та «Управління проблемами плюс»

Запрошуємо медичних працівників пройти онлайн-тренінги «Самодопомога плюс» (СД+) і «Управління проблемами плюс» (УП+). Навчання орієнтоване, зокрема, на фахівців, які надають послуги ЗПТ, і допоможе удосконалити навички подолання стресу і надання психологічної підтримки.

Слухачі курсів поглиблять знання і набудуть навички щодо:

  • надання базової психологічної підтримки пацієнтам за протоколами УП+ та СД+;
  • роботи з пацієнтами, які перебувають у стані дистресу та під впливом несприятливих обставин, відповідно до протоколів УП+ та СД+;
  • стратегій реагування на суїцидальні думки;
  • розробки програм самопідтримки психічного здоров’я;
  • запобігання емоційному вигоранню.

Як це допоможе у роботі з пацієнтами та особисто?

В умовах війни, коли виття сирен супроводжує нас щоночі, а вибухи лунають за кілометри, стрес може стати на заваді виконанню наших звичних обов’язків. Причин для стресу безліч: проблеми зі здоров’ям, фінансове становище, негаразди на роботі, в родині, постійне відчуття загрози життю і т. д. Щоденна рутина, дедлайни також вимагають нашої уваги.

Стрес — це абсолютно нормальна захисна реакція організму на зовнішні подразники, що має різні прояви і дає змогу адаптуватися до змін. Однак в умовах постійного впливу різноманітних факторів стресу нам може не вистачати сил на адаптацію. Це може бути небезпечно, ми починаємо виснажуватися, поводитися дезадаптивно чи перебуваємо у стані дистресу. Такий стан негативно позначається на нашій роботі, стосунках і буденних справах. Поява дистресу і неможливість усунути подразник можуть зумовити інші психічні та поведінкові розлади, зокрема депресію, тривожні розлади тощо.

Для копінгу (зменшення рівня) стресу людина може використовувати різні інтервенції, або стратегії подолання. До таких стратегій належать короткі втручання низької інтенсивності «Самодопомога плюс» та «Управління проблемами плюс».

  • «Управління проблемами плюс» (УП+) — доказова індивідуальна психологічна програма ВООЗ для людей, які зазнають впливу несприятливих обставин та перебувають у стані дистресу.
  • «Самодопомога плюс» (СД+) — курс із надання знань та навичок самодопомоги для управління стресом у людей з помірним і важким рівнем стресу, які постраждали від вкрай несприятливих обставин.

Ці інтервенції прості у застосуванні, але потребують постійних практики та удосконалення. Вони будуть корисними для пацієнтів, особливо з розладами психіки та поведінки внаслідок уживання психоактивних речовин, які часто перебувають у стані дистресу і мають ознаки депресії, тривожних розладів тощо.

Для реєстрації на тренінги заповніть форму за посиланням (там є інформація про графіки та формат проведення): https://forms.gle/4HhNotdQZQcXDD2i8.

Також радо інформуємо, що ми створили телеграм-канал для зручної комунікації з учасниками: https://t.me/+fGNsNfUWgrcyN2Iy.

Тренерки:

  • Уляна Мелешко — тренерка і супервізорка програми «Самодопомога плюс», психологиня, що консультує за методом КПТ низької інтенсивності (когнітивно-поведінкова терапія), психологиня у ГО «Асоціація психологів вищої школи України».
  • Алевтина Дубіна — тренерка і супервізорка програми «Управління проблемами плюс», спеціалістка із психічного здоровʼя.
Інші новини