Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Медики України пройшли навчання з імунізації
28.02.2024
19:00

Понад 1200 медиків пройшли навчання на платформі Національного порталу з імунізації

З 6 по 20 лютого 2024 року регіональні команди ГС «Коаліція за вакцинацію» в межах проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров`я» провели 8 заходів безперервного професійного розвитку — науково-практичних конференцій з актуальних питань імунопрофілактики — у фокусних регіонах: Вінницькій, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Одеській, Тернопільській, Чернігівській та Чернівецькій областях. Заходи транслювались на платформі Національного порталу з імунізації — профільного ресурсу, присвяченого всім питанням вакцинації дітей та дорослих. У них взяли участь 1235 осіб — переважно лікарі та медичні сестри закладів охорони здоров’я первинної ланки, а також освітніх закладів і центрів контролю та профілактики хвороб. Найбільша кількість учасників доєднались до конференцій у Чернігівській (317 осіб), Одеській (214) та Київській (197) областях.

Хедлайнерами програми були:

- Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики із доповіддю «Рутинні та рекомендовані щеплення»;

- Олександр Заіка, керівник програми імунізації, МОЗ України, який презентував обсяги охоплення обов'язковими щепленнями за 2023 рік, зміни управління регіональними програмами імунізації, основні інструменти НСЗУ та Меддати, алгоритм перерозподілу вакцин в межах області та поставки рекомендованих вакцин на національному та рівні громад;

- Наталія Гриньова, лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики Вінницького ОЦКПХ МОЗ України, керівник Вінницького обласного осередку ГО "Батьки за вакцинацію" та Олена Кондратенко, лікар загальної практики-сімейної медицини, тренерка з інфекційного контролю та окремих питань вакцинації АСМУ з доповідями "Ефективні комунікації з питань вакцинації із різними цільовими аудиторіями".

Також на конференціях виступали регіональні координатори проєкту USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров`я" з вакцинації і залучені регіональні експерти, які говорили про регіональний досвід у боротьбі з інфекціями шляхом вакцинації, успішні практики ЦПМСД, ефективні підходи у плануванні профілактичних кампаній тощо.

Науково-практичні конференції проходили в онлайн-форматі і включали теоретичну частину (виступи та презентації експертів), блок відповідей на запитання, а також 30-хвилинне тестування, успіх якого гарантував учасникам сертифікат і 5 балів безперервного професійного розвитку. І більшість — 1065 слухачів — пройшли мінімальний бар’єр кількості правильних відповідей, який складав 80%, і підтвердили свої фахові знання та навички в напрямку імунізації. Найкращі результати продемонстрували учасники з Івано-Франківської (93% склали тест), Чернігівської (91%) та Чернівецької (90%) областей. Зазначимо, що разом із медиками фокусних регіонів проєкту конференції прослухали і тестування пройшли медики з Дніпропетровської, Запорізької, Львівської, Полтавської, Рівненської, Харківської, Херсонської, Миколаївської, Волинської та Донецької областей.

Конференції мали на меті надати достовірні та актуальні дані про рутинні та рекомендовані щеплення, у тому числі проти COVID-19, про користування інструментами ЕСЗ та особливості консультування пацієнтів з метою збільшення охоплення декларантів щепленнями. А активна робота на місцях регіональних координаторів проєкту з вакцинації сприяла залученню до участі медичних працівників не тільки з закладів охорони здоров’я, але також з садочків та шкіл. Так, лише в Одеській області у конференції та підсумковому контролі взяли участь 75 медичних сестер закладів освіти:

"Ми тісно співпрацювали з Департаментом освіти Одеської обласної військової адміністрації і змогли поширити інформацію про конференцію серед освітніх закладів області. Для медиків освітніх закладів це стало гарною можливістю підвищити кваліфікацію, оскільки зараз вони не мають таких широких можливостей навчання, як їхні колеги з закладів охорони здоров’я. У результаті наша команда отримала позитивний відгук від освітян і багато слів подяки", — зазначила Ганна Лєснікова, регіональна координаторка проєкту з вакцинації в Одеській області.

Також зауважимо, що команда ГС "Коаліція за вакцинацію" виклала записи всіх восьми конференцій у відкритий доступ, щоб кожен, хто прагне актуалізувати та поглибити свої знання з теми імунопрофілактики, міг це зробити безоплатно і в будь-який час.

Записи доступні за посиланням: www.youtube.com/@vaccineorgua

Інші новини