Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна подала першу частину заявки на отримання вакцини від COVID-19
08.12.2020
10:06

Україна подала першу частину заявки на отримання вакцини від COVID-19

5 грудня 2020 року, Глобальний альянс із вакцин та імунізації (ГАВІ) отримав від України першу частину заявки до світової ініціативи COVAX на 8 млн доз вакцини від COVID-19.

Внаслідок активного залучення Центру громадського здоров’я було зібрано більшу частину необхідних даних для формування заявки, завдяки якій наша країна зможе отримати необхідні дози вакцини від COVID-19 для 20% населення. Йдеться про 8 млн доз, якими провакцинують 4 млн українців.

Зокрема, ЦГЗ забезпечив роботу Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), яка сформувала критерії для визначення пріоритетних груп людей, які першочергово отримають вакцини від COVID-19. На основі цих рекомендацій було визначено 12 пріоритетних груп населення, які сукупно охоплюють майже 21 млн людей (20 866 390), або 50% населення України. До них входять працівники сфери охорони здоров’я, військові, освітяни, люди похилого віку та особи, які проживають у соцзакладах, люди із супутніми захворюваннями тощо.

Паралельно відбулася серія консультацій щодо логістичних питань із Державним експертним центром, Держлікслужбою, операторами авіасполучення, ДП «Укрвакцина», з фармацевтичними підприємствами та складськими приміщеннями. Центр зібрав інформацію щодо потужностей і логістичної спроможності держави, які необхідні не лише для заявки до COVAX, а й для розуміння наявних можливостей країни.

Також було здійснено аудит холодильного обладнання. Центр зібрав інформацію на всіх рівнях — від районного до обласного і сформував спільну базу даних із наявним холодильним обладнанням в Україні.

Таким чином було створено передумови для отримання нашою державою вакцини проти COVID-19. Другу частину заявки до COVAX буде подано 14 грудня 2020 року.

«Україна послідовно виконує умови участі в глобальній ініціативі COVAX, аби забезпечити громадян захистом від COVID-19. Перша партія вакцин вже на початку 2021 року забезпечить до 5% обсягу доз, який ми маємо отримати. Наразі триває підготовка логістичних маршрутів, щоби незалежно від необхідного вакцинам температурного режиму ми могли ефективно їх використати». — зазначив в. о. генерального директора Центру громадського здоров’я України Ігор Кузін.

За його словами, наша участь у світовій ініціативі COVAX забезпечить вакцинами лише 20% населення, тому Уряд України продовжує розробляти комплексний національний план і з іншими сценаріями, аби забезпечити доступ пріоритетних груп до вакцинації.

«Додатково Україна веде перемовини з іншими виробниками напряму за кошти держбюджету. На закупівлю вакцини заклали 15 млрд грн. Залежно від перемовин, вакцина може прийти раніше чи пізніше від COVAX», — зазначив Ігор Кузін.

Довідково

COVAX — це світова ініціатива, яку створено на платформі Глобального альянсу із вакцин та імунізації (GAVI), із метою прискорення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти COVID-19. Наразі близько 150 країн є учасниками цієї ініціативи, зокрема Україна.

Інші новини