Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чому «молодшають» серцево-судинні захворювання?
24.04.2024
17:01

Чому «молодшають» серцево-судинні захворювання?

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) залишаються основною причиною смерті населення. Останніми роками цей показник знижується несуттєво, незважаючи на зусилля наукової спільноти та закладів системи громадського здоров’я. 

Все частіше експерти висловлюють стурбованість тим, що в останні десятиліття деякі ССЗ мають тенденцію до змолодшення і зустрічаються у молодих людей віком 20, 30 і 40 років. Ця ситуація відповідає зростанню поширеності традиційних серцево-судинних факторів ризику, таких як ожиріння та цукровий діабет 2-го типу, серед молодих людей. До яких додаються вікові фактори ризику, такі як зловживання психоактивними речовинами, протизаплідні засоби та захворювання, пов’язані з вагітністю, що також корелюють із збільшенням частоти ССЗ.

Фактори ризику ССЗ у молодому віці

В нещодавньому великому перехресному дослідженні, що проводилось під керівництвом CDC (Centers for Disease Control and Prevention, США), вчені з медичної школи Гарварда (Harvard Medical School, США) оцінили дані 12924 дорослих у віці 20 - 44 років і виявили що:

  • впродовж 10-ти років дослідження спостерігалось збільшення поширеності цукрового діабету (з 3% до 4%), ожиріння (з 33% до 41%) та гіпертонічної хвороби (з 9.3% до 11.5%) – важливих факторів ризику розвитку ССЗ;
  • за цей час дослідження, що тривало з 2009 р по 2020 р, не відмічалось значного покращення контролю артеріального тиску чи цукру в крові. Крім того, дослідники звернули увагу, що серед переважної більшості тих, хто отримував лікування з приводу цукрового діабету рівень цукру в крові був значно вищим за норму.

Таким чином, незважаючи на нижчу захворюваність на патології-фактори ризику ССЗ, такі як гіпертонія, дисліпідемія та цукровий діабет, порівняно зі старшою популяцією, молоді люди демонструють зростаючу поширеність ожиріння та гіперглікемії, що може бути основними  детермінантами множинних рецидивів ССЗ людей віком молодше 40 років.

Поведінкові фактори ризику 

Оцінюючи фактори ризику ССЗ не можна забувати і про спосіб життя та згубні звички поширені серед молоді, які  можуть негативно впливати на стан серцево судинної системи.

  • Куріння

Відомо, що  традиційні тютюнові вироби спричиняють судинну дисфункцію, що є одним із найперших показників розвитку ССЗ. Тривалі дослідження за участю молодих людей показали причинно-наслідковий зв’язок між курінням і ризиком розвитку ССЗ незалежно від рівня холестерину із півищенням ризику гострого інфаркту міокарда серед молодих курців віком до 40 років.

В новій роботі вчені з Університету Вірджиніі, США, довели, що електронні (е-) сигарети, які  стають все більш популярними тютюновими виробами на ринку, є не менш небезпечними. Виявилось, що молоді, зовні здорові, регулярні користувачі е-сигарет мають передчасну судинну дисфункцію мікроциркуляції, а також васкулярну дисфункцію, що впливає як на мікро-, так і на макросудинну систему у молодих людей. У сукупності ці висновки пов’язують регулярне використання е-сигарет із несприятливими серцево-судинними наслідками.

  • Рівень фізичної активності

Несприятливо впливає на стан судин і малорухливий спосіб життя. За даними дослідження CARDIA, між 18 і 30 роками спостерігалося прогресуюче зниження фізичної активності, більш виражене у чоловіків, що якоюсь мірою пояснюється збільшенням часу користування цифровими приладами.  При цьому відомо, що фізична активність у молодих людей позитивно впливає на зниження серцево-судинного ризику, впливаючи на артеріальний тиск, рівень ліпідів, індекс маси тіла і глікований гемоглобін. 

За даними дослідників з Китаю, рівень фізичної активності у молодому віці у довгостроковій перспективі визначає ризик розвитку ССЗ у людей ≥ 40 років. Вчені відмітили, що оптимальним буде довготривале, протягом принаймні 75% часу в молодому віці, підтримання достатнього рівня фізичної активності  - 150 хв/тиждень.

  • Харчування 

Незважаючи на те, що протягом останніх десятиліть поширеність звичок здорового харчування серед населення в цілому зростає, дослідження серед молодого європейського населення виявили, що лише 7–11% дотримуються так званої «середземноморської дієти», рекомендованої спеціалістами для профілактики ССЗ.  Нещодавній аналіз молодої популяції в рамках дослідження CARDIA показав, що загальна прихильність  до рослинної дієті, якщо її починати дотримуватись в молодому віці (18–30 років), пов’язана з меншим ризиком ССЗ у середньому віці, тоді як наслідки нездорової дієти довгостроково підвищують вірогідність виникнення захворювань серця та судин. 

Профілактика ССЗ у людей 22 – 40 років

Спеціалісти відзначають, що більш ранній початок розвитку ССЗ у поєднанні з підвищеною поширеністю факторів ризику підкреслюють необхідність ранньої профілактики.

Останні дослідження показали, що навіть якщо у віці від 20 до 39 років ризик захворювань серця може бути невеликим, то впродовж наступних 30-ти років він стрімко збільшується і, наприклад, у курців, він зростає втричі. Тому вкрай важливо:

  • своєчасно проходити комплексні медичні обстеження, які особливо актуальні для молоді з кількома факторами ризику ССЗ, для того, щоб активно знижувати ризик виникнення і прогресування цих станів;
  • намагатися відмовитись від куріння, вживання алкоголю, дотримуватись принципів здорового харчування та  вести фізично активне життя;
  • звертати увагу на свій психологічний стан і своєчасно звертатися за медичною допомогою, оскільки такі захворювання, такі як депресія та тривога, що є поширеними серед молоді можуть з часом погіршувати стан ССЗ.
Інші новини