Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вебінар до місячника обізнаності про алкоголь
02.05.2024
15:12

Центр громадського здоров'я провів вебінар до місячника обізнаності про алкоголь

29 квітня 2024 року Центр громадського здоров'я МОЗ України провів вебінар до місячника обізнаності про алкоголь за участі експертів у галузі громадського здоровʼя, психотерапії, сімейної медицини, а також члена Товариства анонімних алкоголіків.

Зустріч розпочала в.о. заступника Генерального директора Центру громадського здоров'я Ольга Гвоздецька, яка розповіла про згубний вплив алкоголю на усі сфери життя людини та нагадала, що не існує його безпечної дози. 

Під час вебінару експерти говорили на такі теми:

✔️ Ключові підходи до профілактики, діагностики та лікування розладів вживання алкоголю (Ірина Іванчук, начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдної залежності Центру громадського здоров’я);

✔️ Використання технік когнітивно-поведінкової терапії для підтримки мотивації утримання та профілактики рецидивів (Віталій Климчук, доктор психологічних наук, координатор з розвитку послуг із психічного здоров'я у громадах проєкту «Психічне здоров'я для України»);

✔️ Споживання алкоголю в Україні: поведінка та ставлення. Результати соціологічного опитування серед дорослих 18+, грудень 2023 (Андрій Скіпальський, технічний спеціаліст, фактори ризику неінфекційних захворювань, Бюро ВООЗ в Україні);

✔️ «Відповідаль(не)вживання», поговоримо про шкідливе, надмірне вживання, залежність (Анастасія Ходан, національна тренерка з психічного здоров’я, співзасновниця та членкиня правління ГО «Академія сімейної медицини України»);

✔️ Особистий досвід члена Товариства анонімних алкоголіків.

Національний місяць поінформованості про алкоголізм  був започаткований у 1987 році Національною радою з алкоголізму та наркозалежності (National Council on Alcoholism and Drug Dependence, NCADD) з метою просвітництва про проблеми здоров’я, пов’язані з вживанням алкоголю.

Заснувала Національну раду з алкоголізму та наркозалежності (НРАН) Маргарет Марті Манн, американська письменниця, яку вважають першою жінкою, що досягла тривалої тверезості в Товаристві анонімних алкоголіків, успішно пройшовши програму «12 кроків». Діяльність НРАН спрямована на наукові та медичні дослідження з метою допомогти людям з алкогольною залежністю отримати якісні консультації та лікування від алкоголізму.

Протягом квітня ЦГЗ підготував та опублікував низку статей та матеріалів, щоб розповісти українцям про зловживання алкоголем і залежність від нього, про вплив та наслідки на власне фізичне й психічне здоров’я та про те, наскільки небезпечним він може бути як для власного здоров’я, так і для оточення, зокрема дітей та сім’ї. 

Ця онлайн-зустріч не тільки висвітлила проблеми, пов’язані з вживанням алкоголю, але й стала платформою для діалогу експертів з цієї теми. 

Особливу вдячність і захоплення висловлюємо члену Товариства анонімних алкоголіків, який поділився своєю історією про подолання тяжкого захворювання.

Запис вебінару ви можете переглянути на YouTube-каналі Центру громадського здоров’я за посиланням, а презентації доповідей завантажити з гугл-диска. 


 

Інші новини