Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
23 людини захворіли на кір в Україні з початку року: як захиститися від хвороби
24.04.2024
11:50

23 людини захворіли на кір в Україні з початку року: як захиститися від недуги

У 2023 році в Україні на кір захворіли 65 людей — ушестеро більше, ніж 2022 року (11). За перші три місяці 2024 року зареєстровано 23 випадки захворювання, за аналогічний період минулого року їх було 9. Цьогоріч на кір захворіли 6 людей в Одеській області, по 3 — у Вінницькій та Київській, по 2 — у Хмельницькій, Чернігівській та м. Київ, по 1 — у Волинській, Тернопільській, Рівненській, Львівській та Івано-Франківській областях.

Кір — одне з найзаразніших інфекційних захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей ризикують занедужати після контакту з хворим. Найбільш вразливі до інфекції діти, які не мають щеплень.

Період від інфікування до появи симптомів становить 10–12 днів. Потім з’являються ознаки захворювання: висока температура, нежить, сухий кашель, діарея та блювання.

Захиститися від кору можна завдяки щепленням, які здійснюють трикомпонентною вакциною КПК — вона захищає організм одразу від трьох інфекцій: кору, епідемічного паротиту (свинки) та краснухи.

За Національним календарем профілактичних щеплень кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років. Щеплення — безоплатні й допомагають сформувати специфічний імунітет проти кору, паротиту і краснухи.

Чому важливо зробити це щеплення?

Бо всі три хвороби мають тривалі важкі наслідки, а ліків проти них немає.

Серед ускладнень кору — запалення легень (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні наслідки, зокрема інвалідність і смерть.

Якщо жінка перенесе краснуху напередодні зачаття чи під час вагітності, в більшості випадків плід матиме численні вади розвитку, а у 20% — загине.

Паротит, відомий також як свинка, має безліч ускладнень — запалення спинного і головного мозку, молочних залоз, яєчників чи тестикул. Поширений наслідок паротиту в чоловіків — атрофія тестикул і тимчасова втрата фертильності.

Як бачите, ці захворювання жодним чином не можна назвати легкими дитячими інфекціями. Від того, чи вакцинуєте ви свою дитину проти кору, паротиту і краснухи, залежать життя і здоров’я не лише її, а й ваших онуків.

Чому виникають спалахи кору?

Востаннє спалах кору в Україні був зафіксований у 2017–2019 роках. Тоді померло 25 дітей і 16 дорослих. Наразі епідемічна ситуація в Україні залишається контрольованою, але кількість захворювань на кір може зростати, адже охоплення дітей щепленнями недостатнє для формування колективного імунітету.

Головна причина спалахів кору — низьке охоплення профілактичними щепленнями. За підсумками 2023 року в Україні щеплення проти кору, паротиту і краснухи (КПК) отримали 92,4% однорічних дітей та 87,3% 6-річних. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення вакцинувалися та сформували індивідуальний імунітет до хвороби.

Що робити, якщо ваша дитина пропустила щеплення?

Якщо ваша дитина пропустила планове щеплення, надолужте його якнайшвидше! Якщо таких щеплень декілька, сімейний лікар складе індивідуальний графік вакцинації, так званий індивідуальний календар щеплень — він передбачає мінімальні допустимі перерви між кожною дозою, для того щоб дитина якомога швидше отримала весь комплекс вакцин для вироблення імунного захисту.

Нагадаємо, за підсумками кампанії з надолуження пропущених щеплень від кору влітку 2023 року вакцинувалися понад 153 000 дітей. Водночас майже 30% запрошених не з’явилися на вакцинацію через виїзд або тимчасове проживання за кордоном. Найбільше таких відмов зафіксували у Сумській та Чернігівській областях. У близько 8% дітей під час медичного огляду були підтверджені протипоказання до вакцинації, зумовлені станом здоров’я. Решта — відмовилися від вакцинації через релігійні чи особисті переконання.

Інші новини