Перейти до основного вмісту

Інфекційний контроль ТБ

Інфекційний контроль ТБ
Стандарти операційних процедур
Навчальні матеріали з інфекційного контролю

Інфекційний контроль туберкульозу

Інфекційний контроль — це комплекс заходів, спрямованих на запобігання появі та поширенню інфекційних захворювань шляхом впливу на механізми передавання інфекції.

Інфекційний контроль на рівні закладу охорони здоров’я має три основні компоненти:

1) адміністративний;

2) інженерний;

3) заходи індивідуального захисту органів дихання.

Ці складові дають змогу мінімізувати ризики передавання інфекції та забезпечити максимально безпечні умови перебування пацієнтів, відвідувачів та персоналу в закладах охорони здоров’я, а також мають ключове значення для успішності лікування.

Профілактика туберкульозу шляхом дотримання заходів інфекційного контролю має бути пріоритетною в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз. Йдеться не лише про медичні заклади, а й про інші установи, які працюють з особами з груп високого ризику інфікування.