Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
14.02.2020
10:10

Кохане здоров’я

14 лютого — День усіх закоханих. І нагода подумати не лише про подарунки, а й про власне сексуальне здоров’я. У 1977 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) ухвалила таке визначення: сексуальне здоров’я — це комплекс соматичних, емоційних, інтелектуальних і соціальних аспектів життя, що позитивно збагачують особистість, підвищують комунікабельність людини та її здатність до любові.

Це стан фізичного, психічного і соціального благополуччя, пов’язаного із сексуальністю.

Це позитивний і виважений підхід до сексуальності й інтимних стосунків з партнером, а також можливість отримувати задоволення самому і дарувати його партнеру.

Це безпечний секс, вільний від примусу, дискримінації та насильства.

Сексуальне здоров’я повʼязане з репродуктивним, можливістю зачати, виносити і народити здорову дитину.

Сексуальне здоров’я — це також:

  • здатність до насолоди і контролю сексуальної і дітородної поведінки, відповідно до норм соціальної й особистої етики;

  • свобода від страху, почуття сорому і провини, хибних уявлень та інших психологічних факторів, що пригнічують сексуальну реакцію і порушують сексуальні взаємини;

  • відсутність розладів, захворювань і станів, що заважають здійсненню сексуальної і дітородної функцій.

Сексуальне здоров’я включає аспекти, пов’язані із плануванням сім’ї, охороною здоров’я матері та новонародженого, профілактикою, діагностикою і лікуванням захворювань, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), зокрема ВІЛ, охороною сексуального і репродуктивного здоров’я підлітків, скринінгом на рак шийки матки, попередженням і лікуванням безпліддя, екстренною контрацепцію.

Прагнення до інтимної близькості не має вікових обмежень. Сексуальна активність протягом життя — сильний індикатор здорового старіння.

Існує безліч наукових досліджень на тему сексуального здоров’я, що допомагають поліпшити й підтримувати інтимне життя.

Дослідження, здійснене у Швеції, демонструє зростання сексуальної активності між літніми людьми порівняно із попередніми поколіннями. Кількість і якість сексуального життя серед 70-річних мешканців Швеції збільшилися за останні 30 років.

Чоловіки й жінки похилого віку розповідали про більшу задоволеність від інтимного життя, меншу кількість порушень у статевій сфері та позитивніше ставлення до сексуальності, ніж серед представників молодшого покоління. Серед одружених чоловіків про покращення сексуальних стосунків повідомили 52–68%, серед заміжніх жінок — 38–56%, серед неодружених чоловіків — 30–54%, серед незаміжніх жінок — 0,8–12%.

Дослідження, що вивчали поведінку та ставлення людей старшого віку до власної сексуальності, продемонстрували, що більшість із них вступає в партнерські чи інші інтимні стосунки і розглядає сексуальність як важливу частину життя.

У дослідженні проблем старіння в країнах Європи йшлося про те, що близько половини чоловіків віком понад 70 років підтвердили регулярність статевих стосунків щонайменше раз на тиждень.

Сексуальна активність у літньому віці тісно пов’язана із фізичним здоров’ям, захворюваннями та зниженням функціональних можливостей організму.

У суспільстві є потреба у поліпшенні доступу людей похилого віку до аспектів сексуального здоров’я. Медичному персоналу необхідна достатня підготовка, щоб не відлякувати літніх пацієнтів, а бути небайдужими до їхніх сексуальних проблем, які найчастіше виявляються в досить складних ситуаціях хронічних і соматичних захворювань.

Сексуальне і репродуктивне здоров’я (СРЗ) є важливою складовою людського існування. СРЗ істотно впливає на якість життя людей, психологічне і фізичне здоров’я. Слід пам’ятати, що регулярний секс гальмує старіння і продовжує активну життєдіяльність. Статевий акт зумовлює утворення гормонів, що підвищують настрій та життєвий тонус.

Як підтримати сексуальне здоров’я:

  • регулярно відвідуйте лікаря первинної медичної допомоги для контролю артеріального тиску, рівня цукру в крові та холестерину;

  • будьте фізично активними;

  • обирайте здорове харчування і підтримуйте оптимальну для вас вагу;

  • киньте курити;

  • обмежте або уникайте вживання алкоголю;

  • уникайте стресів та позитивно мисліть;

  • не займайтеся самолікуванням.

Інші новини