Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Психічне здоров’я молоді
22.04.2019
18:08

Психічне здоров’я молоді

У підлітковому віці та в перші дорослі роки відбувається багато змін, як-от перехід до іншої школи, початок статевого життя, розставання з рідною домівкою, вступ до вишу чи вихід на роботу. Для багатьох це дуже цікавий час. Але це також пора хвилювань і стресів. У деяких випадках такі переживання, не розпізнані та залишені без уваги, можуть призводити до розвитку психічних захворювань.

Онлайн-технології теж можуть створювати додаткове навантаження для психічного здоров’я, адже дедалі більше людей користується віртуальними мережами цілодобово. До того ж багато підлітків живе в умовах гуманітарних надзвичайних ситуацій — конфліктів, стихійних лих, епідемій. Ці молоді люди особливо схильні до психічних розладів і хвороб.

За даними ВООЗ, половина всіх психічних недуг починається у віці близько 14 років, але часто-густо ці захворювання не виявляють і не лікують. Депресія є третьою найпоширенішою причиною тягаря хвороб серед підлітків. Самогубство є другою з-поміж головних причин смерті серед людей у віці 15–29 років. Уживання алкоголю і заборонених наркотичних препаратів серед підлітків є великою проблемою в багатьох країнах і може призводити до ризикованої поведінки, такої як небезпечний секс або небезпечне кермування. Розлади харчової поведінки також є причиною для занепокоєння.

Дедалі більше фахівців визнає: необхідно допомагати молоді формувати психічну витривалість змалку, аби вона вміла долати життєві труднощі. Зростає кількість фактичних доказів того, що зміцнення і захист здоров’я підлітків не лише сприятливе як таке у близькій та віддаленій перспективі, а й корисне для економіки і соціуму, оскільки здорові молоді люди можуть зробити більший внесок у трудові ресурси, свої сім’ї та громади і суспільство загалом.

Багато можна зробити для раннього формування психічної витривалості з метою запобігання психічним розладам і захворюванням серед підлітків і молоді, а також для контролю цих недуг і відновлення здоров’я. Профілактика починається зі знання і розуміння перших ознак і симптомів психічних захворювань. Батьки і вчителі можуть сприяти формуванню у дітей та підлітків життєвих навичок, необхідних для подолання повсякденних труднощів удома і в школі. У школах і на інших рівнях спільнот можна забезпечити психосоціальну підтримку. Також доцільно організовувати, поліпшувати або розширювати спеціальну підготовку працівників охорони здоров’я щодо виявлення і ведення психічних розладів.

Велике значення мають інвестиції уряду і залучення соціального, медичного і освітнього секторів до реалізації всеосяжних, комплексних, базованих на фактичних даних програм з охорони психічного здоров’я молоді. Ці інвестиції мають бути прив’язані до програм із підвищення обізнаності підлітків і молодих людей щодо способів підтримки психічного здоров’я і з інформування підлітків, батьків та вчителів про те, яку підтримку вони можуть надавати своїм друзям, дітям і учням.

Інші новини