Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ опублікував посібник «Управління стресом та самодопомога для пацієнтів ЗПТ»
23.09.2024
13:57

ЦГЗ опублікував посібник «Управління стресом та самодопомога для пацієнтів ЗПТ»

Для кого? Посібник орієнтований на підтримання пацієнтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), особливо в умовах війни, та буде корисним пацієнтам ЗПТ, а також їхнім рідним.

Завантажити посібник «Управління стресом та самодопомога для пацієнтів ЗПТ».

Що всередині? Матеріал посібника поділено на три частини: 

  • самодопомога для зменшення вживання психоактивних речовин;
  • самодопомога під час поширених розладів психічного здоровʼя;
  • самодопомога під час бойового стресу.

Теоретичну частину посібника доповнює практична частина із завданнями та опитувальниками щодо вживання психоактивних речовин та поширених психічних розладів.

Крім того, тут розміщені короткі поради для боротьби з гострим і бойовим стресом, а також інформація, де шукати допомогу та як допомогти іншим.

Чим корисний? Війна створює додаткові стресові фактори, які впливають на психічне здоров’я пацієнтів ЗПТ, тому посібник пропонує конкретні стратегії для зменшення вживання психоактивних речовин, підтримання психічного здоров’я та подолання бойового стресу. В умовах бойових дій та соціальних потрясінь він допомагає зберегти психологічну стійкість.

Окрім технік саморегуляції та зменшення потягу до вживання психоактивних речовин, посібник також розбиває міфи про ЗПТ та усуває барʼєри на шляху до лікування. Це допомагає пацієнтам та їхнім рідним краще розуміти, як організоване лікування та чого від нього очікувати, що підвищує прихильність пацієнтів до лікування.

Додатково посібник надає інформацію про поширені психічні розлади, такі як депресія та тривожні розлади, і пропонує практичні інструменти для їхнього подолання. Крім того посібник містить поради для допомоги близьким людям, що робить його універсальним засобом підтримання в стресових ситуаціях.

Загалом, посібник пропонує комплексний підхід до роботи з психічним здоров’ям, залежностями та стресом, що є особливо актуальним у наш час.

Розробити посібник вдалося за сприяння надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у глобальній боротьбі з ВІЛ/СНІДом у світі (PEPFAR) та в співпраці із Центрами контролю та профілактики захворювань США (СDС).

Інші новини