Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ провів регіональні навчання щодо змін в епіднагляді сезону захворюваності на грип та ГРВІ 2019 - 2020 років
03.10.2019
15:38

ЦГЗ провів регіональні навчання щодо змін в епіднагляді сезону захворюваності на грип та ГРВІ 2019-2020 років

Відділ грипу та ГРВІ Центру громадського здоров’я розробив новий наказ із проведення епіднагляду за грипом, який буде використовуватись в новому епідемічному сезоні 2019–2020. У зв’язку з дією нового наказу про проведення епіднагляду за грипом 23 та 24 за ініціативи Центру відбувся тренінг для мережі епідеміологів, вірусологів та лікарів, які беруть участь у епіднагляді за грипом в Україні з метою  роз’яснення нового наказу та оновлення знань учасників мережі.

Під час тренінгу учасники ознайомилися з методологією розрахунку економічних збитків від грипу та прогнозом захворюваності на грип та прогнозом циркуляції вірусів грипу на майбутній сезон. Важливими питаннями було введення електронної системи епіднагляду за грипом з районного рівня, роз’яснення до імплементації проекту «ЕвроМОМО» в Україні та отримання інформації про завдання та мету моніторингових візитів до дозорних закладів охорони здоров’я.

У тренінгу взяли участь Джеймс Філдінг – представник  Європейського бюро ВООЗ, Федір Лапій – кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, Алла Мироненко, професор, завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського НАМН України, Чумаченко Дмитро – доцент кафедри математичного моделювання та штучного інтелекту Національного аерокосмічного університету імені М. Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут", епідеміологи лабораторних центрів та лікарі дозорних закладів охорони здоров’я, команда відділу грипу та ГРВІ та вірусологічної лабораторії ЦГЗ.

Щороку Україна надсилає 40 позитивних на грип зразкiв до колаборативного центру Bcecвiтньoї органiзацiї охорони здоров'я з гпобального епiдемiологiчного нагляду за грипом (Великобританiя, м. Лондон). Для пiдтвердження та можливого включення визначених штамiв до складу вакцин проти грипу. За результатами дослiдження перших 20 зразкiв надiсланих вiд Украiни у сiчнi 2019 року, було пiдтверджено циркупяцiю на територii України вipyciв грипу A/Singapore, який був одним iз двох вipyciв грипу типу А, що увiйшов до складу вакцин, рекомендованих ВООЗ у минулому епiдемiчному сезонi.

Центр громадського здоров’я здійснює додаткові навчання фахівців та підвищення їхньої кваліфікації з метою удосконалення системи епіднагляду за грипом та ГРВІ та забезпечення якісних результатів, підготовки до епідемічного сезону захворюваності на грип та обміну досвідом.

Інші новини