Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Діти: побутовий та вуличний травматизм
05.06.2018
12:10

Діти: побутовий та вуличний травматизм

Одним із найбільш розповсюджених видів травмування серед дітей є падіння. Така проста на перший погляд річ призводить до масового травматизму і часто має серйозні наслідки.

Протягом 2017 року в Україні 191 494 дітей до 14 років зазнали травм від падіння, внаслідок травмування 25 дітей загинули. Серед дітей віком до 5 років, майже 1% смертей стається внаслідок падіння, а у віці від 5 до 14 років ця цифра досягає вже 2,6%.

Особливо небезпечними падіння є для дітей з інвалідністю, які пересуваються на візках: за оцінками ВООЗ, саме на падіння припадає 42% всіх випадків травм серед дітей на візках.

Найменше від падінь потерпають діти віком до 1 року. Найбільшу кількість травм через падіння зазнають діти молодшого та середнього шкільного віку, при чому хлопчики травмуються набагато частіше за дівчаток – це 65-70% з усіх травмованих, що можна пояснити їхньою схильністю до рухливих ігор, активного відпочинку.

Якщо вдома діти зазнають травми приблизно з однаковою регулярністю, то вуличний травматизм має певну сезонність. Найбільший рівень вуличного травматизму відзначається в період зимових та літніх канікул, коли діти мають більше вільного часу і проводять його на вулиці, частіше за все без нагляду дорослих.

Основними причинами дитячого травматизму є:

1. Відсутність контролю за дітьми з боку дорослих під час пересування населеним пунктом чи приміщенням.

2. Неналежне облаштування житлових та нежитлових приміщень (слабке освітлення, відсутність віконних решіток в висотних будівлях, відсутність поручнів на сходах, вільний вихід на балкони і відкритий доступ на дах тощо).

3. Недоліки ігрових та спортивних майданчиків.

4. Невиконання правил дорожнього руху та поведінки на вулиці, навмисне нехтування цими правилами.

Речами підвищеної небезпеки, окрім проїжджої частини, для дітей є:

  • для малюків: дитячі візочки, ходунки, стільці для годування, стіл, ліжко (особливо «доросле» та двоярусне).
  • для усіх: сходи, драбини, дерева, вікна, балкони, дахи, спортивне знаряддя(скейти, ковзани, ролики та ін.), елементи дитячого та ігрового майданчику (гойдалки, гірки тощо), захаращені подвір’я.

Як запобігти цьому виду дитячого травматизму?  Дотримуйтесь простих правил:

  • Виховуйте в дитині обачливість і обережність;
  • Регулярно розповідайте про небезпеку від пустощів на балконах, драбинах сходах. Привчіть дитину під час підйому та спуску міцно триматися за поручні;
  • Не дозволяйте дитині залазити на високі дерева та споруди;
  • Інформуйте дитину, про небезпеку каналізаційних люків, підвалів та канав;
  • Під час прогулянки перевіряйте гойдалки та спортивні снаряди на дитячому майданчику перед катанням чи тренуванням, не грайте з дітьми на необладнаних або пошкоджених дитячих майданчиках;
  • Оминайте ділянки, де проводять ремонтні роботи;
  • Ніколи не відчиняйте вікна навстіж у приміщенні, де перебуває дитина.

Разом з тим батькам не слід забороняти дітям гратися в рухливі ігри, обмежувати їх в спілкуванні та дослідженні навколишнього середовища: все потрібно робити помірковано, дотримуючись правил безпеки.

Інші новини