Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
До всесвітнього дня боротьби зі СНІД: в Україні стартувала нова хвиля інформаційної кампанії та проходять масові соціальні акції  з профілактики ВІЛ
27.11.2015
11:50

До всесвітнього дня боротьби зі СНІД: в Україні стартувала нова хвиля інформаційної кампанії та проходять масові соціальні акції з профілактики ВІЛ

27 листопада 2015р. в приміщенні прес-центру УНІАН відбулася партнерська прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІД та приурочених до цього масштабних соціальних ініціатив, в якій взяли участь заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні пан Вольфганг Біндзайль, Міністр охорони здоров’я України пан Олександр Квіташвілі, Регіональний директор GIZ в Україні та в Республіці Білорусь пані Сабіне Мюллер, Регіональний директор ЮНЕЙДС у країнах Східної Європи та Центральної Азії пан Віней Салдана, Директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» (УЦКС) професор Наталія Нізова, Директор Ашан Україна пан Мішель Ларівьєр, а також Посол доброї волі ЮНЕЙДС у Східній Європі та Центральній Азії пані Віра Брежнєва.

За оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн Східної Європи та Центральної Азії. За офіційною статистикою, з початку 2015 року в Україні зареєстровано понад 13 000 випадків ВІЛ-інфекції, а з 1987 по 2015 рік зареєстровано понад 277 тис. випадків ВІЛ-інфекції.

«Всесвітній день боротьби зі СНІД, що традиційно відзначається 1 грудня – привід для всіх нас продемонструвати нашу згуртованість та єдність у подоланні ВІЛ в Україні, адже лише разом ми можемо досягти змін на краще. Я наголошую на тому, що боротьба з епідемією ВІЛ залишається одним із пріоритетних напрямків державної політики у сфері охорони здоров’я, а Уряд України виконує свої зобов‘язання та здійснює координацію відповіді на епідемію, незважаючи на вся наявні труднощі. Україна зробила європейський вибір, і ми докладемо усіх зусиль, аби забезпечити проведення реформи всього сектору охорони здоров’я на найвищому рівні та у відповідності до найкращого міжнародного досвіду», зазначив Міністр охорони здоров’я України пан Олександр Квіташвілі.

Учасники прес-конференції підкреслювали важливість профілактичної роботи із населенням, популяризації відповідального ставлення до свого здоров’я та відповідальної поведінки. «Україна все ще демонструє загрозливий темп розвитку епідемії ВІЛ/СНІД та залишається одним з найбільш уражених ВІЛ-інфекцією регіонів світу, адже за оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, на початок 2015 року в Україні мешкало більше 223 тисяч людей з ВІЛ.Кожна друга людина, яка живе з ВІЛ, не знає про свій статус і залишається поза медичним спостереженням. В цій ситуації профілактична робота з протидії ВІЛ серед загального населення є надзвичайно важливою, адже попереджувати – завжди простіше, аніж лікувати», наголошує Директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» (УЦКС) професор Наталія Нізова.

Міжнародні партнери активно підтримують Україну у боротьбі з ВІЛ. «Сьогодні мало хто згадує, що Німеччина стикнулася із однією з найтяжчих епідемій ВІЛ у Європі. Досить довго всі спроби не приносили суттєвих результатів, адже зосереджувалися переважно на так званих уразливих групах, які мають підвищений ризик інфікування. І лише тоді, коли профілактичні та освітні програми охопили все суспільство та об’єднали зусилля всіх секторів (державних інституцій, приватного сектору, громадського суспільства), вдалося досягти вражаючого результату. Сьогодні, Німеччина ділиться своїм досвідом з Україною. З 2009р. в рамках співпраці Україна-Німеччина, GIZ спільно з Міністерством охорони здоров’я України успішно впроваджують Всеукраїнську інформаційну кампанію «Не Дай СНІДу Шанс!», яка базується на найкращих практиках та досягненнях подібної німецької кампанії. Сьогодні ми із радістю презентуємо нову хвилю нашої Кампанії, і надалі будемо підтримувати наших українських партнерів у протидії СНІД», наголошує Регіональний директор GIZ в Україні та в Республіці Білорусь пані Сабіне Мюллер.

Нова хвиля спільної інформаційної кампанії з профілактики ВІЛ під гаслом «Не Дай СНІДу Шанс!» вперше об’єднала зусилля Уряду України та міжнародних організацій - Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) та компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка діє за дорученням Уряду Німеччини. Ця кампанія дозволить підвищити обізнаність про ВІЛ серед загального населення та  популяризуватиме відповідальну поведінку та тестування на ВІЛ. Крім того, до соціальних ініціатив у рамках кампанії активно долучаються і представники приватного сектору, які підтримають цілий ряд масштабних заходів, спрямованих на інформування, тестування і вчасне виявлення ВІЛ-інфекції та інших соціально небезпечних захворювань.

Кампанія впроваджується спільно з ЮНЕЙДС в рамках регіональних ініціатив з протидії ВІЛ у Східній Європі. «ЮНЕЙДС співпрацює із національними партнерами задля реалізації нової стратегії 90-90-90, що включає в себе досягнення до 2020р. таких показників: 90% людей, які живуть з ВІЛ, знають свій ВІЛ-статус; 90% людей, які живуть з ВІЛ та знають свій ВІЛ-статус, отримують антиретровірусне лікування; у 90% людей, які отримують лікування, досягнутий невизначений рівень вірусного навантаження. В Україні ж особливістю Кампанії стане її інтегрований характер, адже вона включатиме два взаємопов’язані етапи – популяризація тестування на ВІЛ та використання презервативів», підкреслив у своєму виступі Регіональний директор ЮНЕЙДС у країнах Східної Європи та Центральної Азії Віней Салдана.

Кампанія також охоплює масові профілактичні заходи, які проводяться вже вдруге на національному рівні. Зокрема, 28 листопада 2015р. у десяти гіпермаркетах AШАН по всій Україні (залучені міста - Київ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Одеса та Львів) з 12.00 до 18.00 буде проводитись безкоштовне добровільне і анонімне консультування і тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С та сифіліс для всіх бажаючих. Також розповсюджуватимуться тематичні інформаційні матеріали та проходитимуть інтерактивні освітньо-профілактичні заходи за участю молоді та студентів.

 

 

Інші новини