Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Доступ до АРТ в Україні буде розширено завдяки коштам міжнародних донорів
01.09.2016
15:00

Доступ до АРТ в Україні буде розширено завдяки коштам міжнародних донорів

29-30 серпня відбувся семінар фахівців регіональних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом. Предметом обговорення стало розширення доступу до АРТ в Україні та моніторинг лікування ВІЛ-інфікованих осіб, які отримують АРТ за рахунок коштів Надзвичайного плану президента США по боротьбі зі СНІДом (PEPFAR).

Участь в обговоренні взяли представники МОЗ України та Українського центру контролю за соцхворобами, фахівці регіональних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України та Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», представники міжнародних організацій (CDC, USAID), ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

З вітальним словом до учасників семінару звернувся директор Всесвітнього підрозділу з ВІЛ/СНІД в Україні Центрів контролю та профілактики захворювань США Вайтек Чарльз та начальник Управління громадського здоров’я МОЗ України Світлана Осташко. Роботу семінару розпочала директор УЦКС Наталія Миколаївна Нізова, наголосивши на важливості визначення шляхів для розширення АРТ в Україні та налагодження питань звітності.

Упродовж семінару учасники обговорили вимоги PEPFAR до збору, узагальнення даних щодо моніторингу лікування АРВП та їх верифікації, проаналізували результати звітування за липень 2016 року.

 

 

«Розширення доступу до АРТ є ключовою стратегією подолання ВІЛ-інфекції в Україні. В Україні вже охоплено лікуванням 65 024 осіб; за період 2006-2015 рр. кількість пацієнтів, які отримують АРТ, збільшилась майже в 20 разів. Разом з тим упродовж останніх трьох років спостерігається постійне недофінансування закупівель медикаментів за Загальнодержавною цільовою соціальною програмою протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки, що не дозволяє повноцінно забезпечити розширення АРТ, а за результатами бюджетування 2016 року – коштів не достатньо навіть на продовження АРТ тим пацієнтам, які його вже отримують. У зв’язку з цим Міністерство охорони здоров’я України звернулося за допомогою до Надзвичайного плану президента США для подолання СНІДу, з проханням виділення коштів для закриття прогалин фінансування за рахунок державного бюджету. У регіони вже поставлені 18 000 курсів антиретровірусних препаратів закуплених за кошти PEPFAR» - заявила під час своєї доповіді заступник директора УЦКС Лариса Гетьман.

У контексті роботи було обговорено також стратегічне бачення 21 міжнародної конференції з питань СНІДу в ПАР щодо подолання епідемії на глобальному рівні. Учасники визначили організаційно-методичні основи та стан впровадження МІС «ВІЛ-інфекція в Україні».

Інші новини