Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Досягнення та проблеми у протидії соцхворобам: робоча зустріч місії глобального фонду в Україні
11.06.2015
16:43

Досягнення та проблеми у протидії соцхворобам: робоча зустріч місії глобального фонду в Україні

11 червня 2015 року у рамках робочого візиту в Україну Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією  відбулась робоча зустріч з командою ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» (УЦКС) щодо обговорення операційних питань реалізації гранту, а також спільна зустріч представників організацій ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ», МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», Світовий Банк, Об'єднана Програма ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) та інших національних експертів з протидії ВІЛ\СНІД в Україні.

З посиланням на висновки нещодавньої місії ВООЗ фахівці УЦКС повідомили про значний прогрес у лікуванні та обліку хворих на туберкульоз завдяки впровадженню  міжнародних стандартів та налагодженій системі діагностики. Значну увагу приділили пілотуванню амбулаторних моделей лікування чутливого та мультирезистентного туберкульозу та реформуванню протитуберкульозної служби у регіонах України.

«Впровадження єдиного реєстру хворих на туберкульоз в Україні (E-TB Manager) є однією з кращих практик обліку пацієнтів на теренах пострадянського простору. Згідно попередніх консультацій в МОЗ України цей успішний досвід буде використаний для створення єдиної системи реєстру пацієнтів національного масштабу», - повідомила директор УКЦС професор Наталія Нізова.

Також учасники зустрічі обговорили питання сталого розвитку системи протидії ВІЛ/СНІД в Україні , процесу закупівлі препаратів для лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД та туберкульоз, створення єдиного реєстру лікувальних препаратів та єдиної номенклатурної бази з ВІЛ/СНІД,  а також співпраці з органами пенітенціарної системи.

15 червня 2015 року у Міністерстві охорони здоров’я відбудеться Національна консультація із забезпечення сталої відповіді на виклики епідемій ВІЛ/СНІД та туберкульозу в Україні в умовах зменшення обсягів донорської підтримки.

 

Інші новини