Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Із початку року вже п’ятеро людей померли від грипу в Україні
10.01.2019
11:00

Із початку року вже п’ятеро людей померли від грипу в Україні

П’ятеро українців померли від ускладнень, спричинених вірусом грипу типу А, вже у 2019 р. Загалом в Україні з початку цього епідсезону (жовтень 2018 р.) від грипу загинули 13 людей. Тільки вакцинація може вберегти від захворювання, пов’язаних з ним ускладнень та смерті.

Із 1 жовтня 2018 р. до 6 січня 2019 р. в Україні зареєстровано 2 439 032 особи, які захворіли на грип та ГРВІ. Нині епідемічні пороги перевищено у двох областях: Київській (на 2,8%) та Житомирській (на 7%). Загалом по Україні захворюваність на 17,6% менше епідемічного порога.

Грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від пари днів до кількох тижнів.

Центр громадського здоров’я України рекомендує за перших симптомів звертатися до лікаря, адже самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я, а невчасне виявлення грипу може призвести до тяжких ускладнень і навіть смерті хворого.

Фахівці ЦГЗ радять навіть посеред епідсезону зробити щеплення, аби вберегти себе від ризику захворіти на грип. Також сезон захворюваності на грип та ГРВІ не є причиною відмовлятися від планової вакцинації проти інших захворювань — для відтермінування щеплення мають бути чітко визначені протипоказання щодо введення тої чи тої вакцини.

Інші новини