Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Карантин послаблено, однак небезпека COVID-19 залишається
15.06.2020
17:04

Карантин послаблено, однак небезпека COVID-19 залишається

Щоб зупинити епідемію — продовжуємо дотримуватися правил.

Україна поступово виходить з карантину. 22 червня має стартувати п’ятий, останній етап послаблення карантинних обмежень. Проте головний санітарний лікар Віктор Ляшко наголосив, що рішення про зняття/послаблення обмежень ухвалюватимуть на підставі динаміки захворюваності.

Нові випадки захворювання фіксують і тепер. COVID-19 усе ще поміж нас. Тож дотримуватися правил безпеки слід і надалі. Адже нехтування простими санітарними нормами загрожує здоров’ю і може призвести до повернення обмежень, що негативно впливають на добробут населення.

Щоб зупинити пандемію, виконуємо рекомендації МОЗ:

Як дотримуватися цих правил у повсякденному житті?

Громадський транспорт. Найкраще уникати громадського транспорту. Тепла пора року створює хороші умови для ходіння пішки та їзди на велосипеді. Якщо ви все ж вирішили користуватися громадським транспортом, надягайте захисну маску, перш ніж зайти у нього. Після виходу слід пам’ятати, що руки забруднені й ними не можна торкатися обличчя, особливо очей, рота і носа. За першої ж можливості руки слід вимити водою з милом протягом 20–40 с чи обробити дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%.

Магазини, ринки, торговельні центри. Рекомендуємо розглянути варіант онлайн-замовлення та доставлення кур’єром. Якщо це неможливо, тримайтеся на відстані не менше 1 м від інших людей і не торкайтеся руками очей, рота, носа. Перед доторком до кошиків або візочків обробляйте їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%. Після повернення з магазину, а також після розбору принесених покупок ретельно мийте руки теплою водою з милом протягом 20–40 с. Придбані овочі та фрукти слід мити так само, як і завжди. Зокрема, перш ніж торкатися до них, помийте руки водою з милом. Після цього ретельно вимийте фрукти і овочі чистою водою, особливо якщо ви їсте їх сирими.

Особисті й робочі зустрічі. Обмежте тісний контакт з іншими людьми у приміщеннях та на вулиці. Не забувайте про безконтактні привітання.

На вулиці, роботі й навіть удома намагайтеся не чіпати очі, ніс і рот немитими руками. Ми торкаємося багатьох поверхонь, і таким чином вірус може потрапити на руки. Саме тому універсальна порада про миття рук така важлива. Якщо все ж таки необхідно доторкнутися до обличчя, скористайтеся чистою серветкою, яку після використання слід викинути у сміттєвий контейнер.

Соціальна відповідальність. Заразитися COVID-19 можна й від людини із безсимптомним перебігом хвороби. Ви можете бути переносником нового коронавірусу і самі того не знати. Тож дотримуйтеся респіраторної гігієни й етикету кашлю: кашляйте і чхайте в одноразову серветку, яку потім одразу треба викинути. А якщо її немає — у згин ліктя. Самоізолюйтеся у разі появи респіраторних симптомів. Також потрібно ізолюватися від тих, з ким проживаєте, наскільки це можливо. Особливо якщо живете з людьми похилого віку. У разі підвищення температури, кашлю, утрудненого дихання звертайтеся до сімейного лікаря.

Подбайте про ваше емоційне здоров’я. Наприклад, створіть список активностей, якими вам подобається займатися, читайте новини про пандемію дозовано і лише з перевірених джерел. Звертайтеся по психологічну допомогу, якщо відчуваєте спустошеність або тривогу.

Дотримуйтеся вказівок органів влади.

Ці прості правила допоможуть зберегти життя людей. Рекомендації щодо запобігання поширенню COVID-19 ефективно працюватимуть лише тоді, коли їх будуть дотримуватися всі.

Майбутнє без COVID-19 залежить від кожного з нас. Виконуймо правила!

Інші новини