Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Куріння – вагомий фактор розвитку неінфекційних захворювань
16.02.2023
13:53

Куріння – вагомий фактор розвитку неінфекційних захворювань

Куріння навіть однієї сигарети на день може призвести до виникнення онкологічних захворювань. Куріння будь-яких тютюнових виробів шкодить організму незалежно від дози. 

Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних елементів, з яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.

Прямий вплив канцерогенів, які можуть спричиняти рак, не єдиний спосіб, яким сигаретний дим сприяє ризику виникнення раку. 

Куріння порушує рівновагу (баланс) імунної системи. Відповідно тютюновий дим може сприяти прогресуванню раку від передракових стадій аж до росту та поширення пухлини.

За даними CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань в США) куріння може спричинити рак, а потім блокувати організм у боротьбі з ним:

  • хімічні сполуки в сигаретному димі можуть послабити імунну систему організму, ускладнити знищення ракових клітин. Коли це відбувається, ракові клітини продовжують рости і не зупиняються.
  • хімічні сполуки в сигаретному димі можуть пошкодити або змінити ДНК клітини. ДНК — це «інструкція з експлуатації» клітини, яка контролює нормальний ріст і функціонування клітини. Коли ДНК пошкоджена, клітина може почати неконтрольоване зростання і створити ракову пухлину.

Тільки у 1964 році Лютер Террі, який був головним хірургом Міністерства охорони здоров’я США, заявив, що куріння спричиняє рак. Цей звіт часто називають точкою відліку світової боротьби з курінням, адже він став переломною подією в історії профілактики раку.

Сьогодні дослідження показують, що майже 9 із 10 смертей від раку легень спричиняються курінням сигарет або пасивним курінням. Люди, які курять, мають більший ризик раку легень сьогодні, ніж у 1964 році, навіть якщо вони курять сигарети менше.

Профілактика – це найефективніший шлях до попередження чи подолання раку. Саме профілактичні заходи дозволили здобути значну перемогу у зменшенні кількості випадків смерті від онкологічних недуг. 

Немає сумніву в тому, що найкраща профілактика раку – відмова від вживання тютюну та нікотину. Вже через 12 годин після останньої викуреної цигарки організм починає відновлюватися та ризик захворіти на рак знижується. 

Тому ніколи не пізно кинути курити! Більше інформації є на сайті та в буклеті «Я кидаю курити!».

А для того, щоб кожен громадянин міг захищати своє право на бездимне середовище ЦГЗ в межах проєкту «Посилення антитютюнових заходів в Україні» розробив цифровий застосунок для моніторингу порушень антитютюнового законодавства. Тут можна повідомити про куріння у громадських місцях та інші порушення антитютюнового законодавства для того, щоб зберегти своє право на здоров’я.

 

Інші новини