Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
17.07.2019
15:01

Методи ранньої діагностики ВІЛ-інфекції у новонароджених та дітей обговорили на міжнародній нараді за участі України

Центр громадського здоров’я України взяв участь у глобальній нараді щодо впровадження та використання інтегративної молекулярної діагностики ВІЛ-інфекції, туберкульозу, вірусних гепатитів та вірусу папіломи людини в лабораторних мережах країн з високим рівнем поширення відповідних захворювань.

На нараді обговорювалися рекомендації ВООЗ щодо ранньої діагностики ВІЛ-інфекції у новонароджених та дітей, а також моніторингу пацієнтів, які отримують АРТ, первинної діагностики туберкульозу легень у всіх пацієнтів із наявністю відповідної симптоматики. Також підіймалося питання лабораторної діагностики груп підвищеного ризику інфікування вірусами гепатитів В та С, а також вірусом папіломи людини з використанням молекулярних методів діагностики та застосуванням відповідного багатофункціонального діагностичного обладнання, що дозволяє забезпечити інтегровані послуги.

Molecular Diagnostics Integration Global Meeting був організований ВООЗ у співпраці з Африканською асоціацією з лабораторної медицини (ASLM) та проходив у Женеві з 10 по 12 липня 2019 року. Ця подія зібрала представників більше 20-ти країн Африки, Азії, Європи та Південної Америки.

Основний мотив наради – необхідність інтеграції діагностичних послуг. Саме інтеграція тестування з використанням мультиплексних технологій розглядається сьогодні WHO як стратегія підвищення ефективності діагностики соціально небезпечних захворювань, що особливо актуально для регіонів із високим рівнем їх поширення та країн з обмеженими ресурсами.

Інші новини