Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Новий  Віце-президент  Групи країн-виконавців грантів  Глобального Фонду  з України: професор Наталія Нізова
15.10.2015
14:23

Новий Віце-президент Групи країн-виконавців грантів Глобального Фонду з України: професор Наталія Нізова

11 жовтня 2015 року було обрано  нових Президента та Віце-президента Групи країн-виконавців грантів Глобального фонду  для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією -  найбільшої агенції світового рівня, що надає фінансову та технічну допомогу країнам світу з метою подолання викликів, пов’язаних з епідеміями ВІЛ, туберкульозу та малярії, шляхом  розбудови систем громадського здоров’я.

На позицію Президента  Групи країн-виконавців грантів Глобального фонду  (Chair of the Implementer Group Leadership Board) відповідно до процедури обрано представника недержавного сектору -  Алана  Малече (Allan Maleche), виконавчого директора кенійської громадської організації у сфері протидії ВІЛ/СНІДу KELIN (Kenya Legal and Ethical Issues Network on HIV and AIDS).

На позицію Віце-Президента  Групи країн-виконавців грантів Глобального фонду  (Vice-Chair of the Implementer Group Leadership Board) обрано представника державного сектору - директора ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України»,  Заслуженого лікаря України, професора Наталію Нізову.

Щойно обрані Президент та Віце-президент групи країн-виконавців  грантів Глобального фонду відповідають  за формування та підтримку  лідерства у досягненні поставлених цілей Глобального фонду, операційний розвиток та послідовну прозору взаємодію всіх членів. Дана посада номінується регіональними виборчими округами країн-реципієнтів Глобального фонду (Сonstituency)  та обирається шляхом голосування на 2-річний термін.

До  Групи країн-виконавців входять по одному представнику від груп країн, які формують кожен з шести регіонів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) - Африки, Америки, Південно-Східної Азії, Європи, Східного Середземномор'я і західній частині Тихого океану та один додатковий представник від Африки .

Професор Наталія Нізова очолює  Державну установу «Український центр контролю за соцхворобами Міністерства охорони здоров’я  України», яка з 2012 року є одержувачем та одним з трьох основних реципієнтів гранту Глобального фонду в Україні та виконує функцію  національної  координуючої структури щодо  впровадження програм і заходів  з протидії  ВІЛ/СНІД, туберкульозу та інших соціально небезпечних захворювань в Україні.

Наталія Нізова є визнаним на міжнародному   рівні фахівцем у сфері охорони здоров’я: з 2010 року проф. Нізова є представником України від державного сектору  у Регіональній виборчій раді країн Східної Європи та Центральної Азії  Глобального Фонду (EECA Constituency),  з 2014 року - Член Стратегічної консультативної групи ВООЗ (Женева), з 2009 року - Експерт Європейського бюро ВООЗ (Копенгаген)  у країнах СНД з питань діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, моніторингу та оцінки, попередження передачі ВІЛ від матері дитині та інших. Більше 5 років професор Нізова Представляє Україну у складі офіційних делегацій від України: Генеральна Асамблея ООН (2011), Асамблея ВООЗ (2013), Засідання правління Глобального Фонду (2010-2015),Програмна координаційна рада ЮНЕЙДС (2015).

Обрання представника України  на високу позицію світового рівня свідчить про міжнародне визнання внеску  та досягнень України у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу у регіоні Східної Європи та Центральної Азії.

Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією  був заснований в 2002 році як інноваційна міжнародна установа, метою роботи якої є посилення боротьби з трьома позначеними захворюваннями шляхом надання фінансової допомоги  найбільш нужденним країнам і регіонам. Глобальний фонд функціонує як партнерство між урядами, приватним сектором, агенціями, що працюють у сфері охорони здоров’я, розвитку, громадянського суспільства, та спільнотами пацієнтів.

 

Інші новини