Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Оновлені поради ВООЗ щодо міжнародних перевезень у зв’язку зі спалахом нового коронавірусу
25.01.2020
18:17

Оновлені поради ВООЗ щодо міжнародних перевезень у зв’язку зі спалахом нового коронавірусу

ВООЗ оновила рекомендації щодо спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV, опубліковані 10 січня. Наразі основними клінічними ознаками та симптомами, про які повідомляли у зв’язку із новим коронавірусом, є гарячка, утруднене дихання та рентгенограма грудної клітки, що показує двосторонні інфільтрати легень.

Про епідеміологію 2019-nCoV поки відомо недостатньо, щоб зробити остаточні висновки про повні клінічні особливості захворювання, інтенсивність передавання від людини до людини та первісне джерело спалаху.

Зважаючи на очікуване збільшення туристичних потоків у останній тиждень січня у зв’язку з китайським Новим роком, ВООЗ радить вживати заходів щодо обмеження ризику вивезення або імпорту хвороби без зайвих обмежень міжнародного руху.

Міжнародні мандрівники: дотримуйтеся звичайних заходів обережності

Коронавіруси — це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ). У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним.

Органи охорони здоров’я повинні надавати мандрівникам інформацію для зменшення загального ризику виникнення ГРВІ через медиків, туристичних медичних клінік, туристичних агентств, операторів транспорту та пунктів пропуску.

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передавання цілої низки хвороб передбачають гігієну рук та практику безпечного харчування:

  • часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;
  • під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;
  • уникайте близького контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте його про свої попередні подорожі;
  • у разі відвідування базарів у районах, де зараз фіксують випадки появи нового коронавірусу, уникайте безпосереднього незахищеного контакту з живими тваринами та поверхнями, що контактують із тваринами;
  • уникайте споживання сирих тваринних продуктів і страв без належної термообробки, обережно поводьтеся із сирими м’ясом, молоком чи органами тварин, щоб уникнути перехресного забруднення.

Поради щодо скринінгу в країнах без передавання нового коронавірусу

  • Під час теперішнього спалаху коронавірусу 2019-nCoV більшість випадків хвороби в аеропортах було виявлено саме завдяки температурному скринінгу. Замірювання температури слід супроводжувати повідомленнями, спрямованими на підвищення обізнаності серед мандрівників про ознаки та симптоми захворювання, а також на заохочення повідомляти медпрацівників про історію подорожей.
  • Округам, які здійснюють температурний скринінг, рекомендовано створити належний механізм збирання та аналізу даних.
  • Органи громадського здоров’я мають посилити співпрацю з операторами авіакомпаній для управління випадками на борту літака та звітування у разі виявлення мандрівника із симптомами респіраторних захворювань.

Технічні рекомендації ВООЗ щодо спостереження та визначення випадків, лабораторного дослідження, клінічного ведення підозр на новий коронавірус, домашнього догляду за пацієнтами з підозрою на новий коронавірус, профілактики та контролю інфекцій, повідомлень про ризики та зменшення передавання від тварин людям доступні на сайті ВООЗ. Переклад документів було надіслано Центром громадського здоров'я України на відповідні установи та організації.

Поради щодо виїзного скринінгу в країнах чи районах з постійним передаванням нового коронавірусу 2019-nCoV (нині — КНР)

  • Провести скринінг виїзду в міжнародних аеропортах та портах в постраждалих районах з метою раннього виявлення симптоматичних мандрівників для подальшої оцінки та лікування, а отже, запобігання поширення хвороби. Одночасно мінімізувати втручання у міжнародний трафік.
  • Виїзд скринінгу включає перевірку на наявність ознак та симптомів (лихоманка вище 38 °С, кашель), опитування пасажирів із симптомами респіраторної інфекції, які залишають уражені райони. Направляти мандрівників із симптомами на подальше медичне обстеження з тестуванням на 2019-нCoV та утриманням підтверджених випадків під ізоляцією та лікуванням.
  • Заохочуйте обстежуватись у вітчизняних аеропортах, на залізничних вокзалах та на залізничних автостанціях, якщо це необхідно.
  • Мандрівників, які мали контакт з підтвердженими випадками або потенційним джерелом інфекції, слід помістити під медичне спостереження. Контакти з високим ризиком повинні уникати подорожей протягом тривалості інкубаційного періоду (до 14 днів).
  • Здійснюйте інформаційні кампанії щодо охорони здоров’я в пунктах пропуску, щоб підвищити обізнаність щодо зниження загального ризику ГРВІ та подальший дій мандрівника, у якого наявні симптоми хвороби.

Попередні поради щодо процедур хворого мандрівника, виявленого на борту літака, та в пунктах пропуску залишаються незмінними (див. Поради ВООЗ від 10 січня 2020 року).

ВООЗ не радить застосовувати будь-які обмеження міжнародного трафіку, виходячи з наявної на даний час інформації про новий коронавірус.

Інші новини