Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Пожежна безпека під час новорічних свят
30.12.2018
12:00

Пожежна безпека під час новорічних свят

За статистикою ДСНС України, протягом 11 місяців 2018 р. у нашій країні зареєстровано 74 541 пожежу, внаслідок яких загинуло 1 697 людей, зокрема 46 дітей, а 1 358 людей (110 дітей) отримали травми.

Правила протипожежної безпеки начебто знають усі, однак у надзвичайній ситуації багато хто починає панікувати і припускається помилок, інколи — фатальних. Особливо це стосується дітей, і наш обов’язок — убезпечити їх від таких ризиків. Тим більше, під час канікул, коли школярі стають дещо самостійнішими.

Центр громадського здоров’я радить, як уникнути неприємностей, пов’язаних із вогнем.

Що спричиняє пожежі:

  • необережність у поводженні з вогнем;
  • порушення правил пожежної безпеки під час користування пічним опаленням, газовими плитами, електроприладами;
  • пустощі дітей з вогнем;
  • аварії та катастрофи на підприємствах.

Але поміж усіх причин виникнення пожеж головну роль відіграє людський фактор, тому кожен має знати і виконувати правила пожежної безпеки.

Передусім варто знати про фактори ризику, які є у наших оселях. Значна кількість горючих матеріалів у вигляді меблів, килимів, одягу, іграшок, побутових приладів, які мають пластмасові корпуси й деталі, предметів побутової хімії, паперу тощо створюють умови для швидкого поширення пожежі.

Інколи діти граються на горищах або в підвалах житлових будинків: палять сірники, вогнища, запалюють свічки, що може стати причиною пожежі. Також бавляться із петардами та іншою піротехнікою.

Вкрай небезпечні ігри з легкозаймистими речовинами, такими як бензин, ацетон, лак тощо. Це загрожує вибухами, а отже — тяжкими травмами.

Горючі матеріали виготовлено з органічних, рослинних компонентів. До них належать матеріали з волокон деревини, синтетичні матеріали, нафтопродукти, пластмаси.

Горять не лише тверді матеріали та речовини, а й легкозаймисті гази, пил (торфу, сірки, сухого молока, кави, чаю, борошна, вугілля, сіна, гороху тощо) і рідини (оцтова кислота, метиловий та етиловий спирт, мазут, гліцерин, ламповий гас, дизельне паливо та ін.).

Дуже важливо відповідально ставитися до власної безпеки та застерегти дітей від негативних наслідків легковажної поведінки.

Як говорити з дітьми про пожежну безпеку

Поясніть базові поняття:

  • небезпека, яку приховує в собі вогонь;
  • причини пожеж та заходи з попередження небезпечних ситуацій;
  • призначення сірників та необхідність обережного їх використання;
  • необхідність завжди вчасно вимикати електроприлади;
  • важливість обережного користування газом.

Можна намалювати разом із дітьми малюнки-пам’ятки щодо правильної поведінки для уникнення пожежі та алгоритм дії у разі її виникнення. Або придбати вже готові плакати/постери. Важливо разом пригадати телефони екстрених служб і дорослих, яким можна телефонувати за виникнення небезпеки; повторити контактну інформацію, а саме — домашню адресу, телефони батьків та інших членів родини.

Що робити дитині у разі пожежі

1. Якщо виникла пожежа, слід одразу зателефонувати батькам. Коли немає такої можливості, то негайно зателефонувати 101. Не панікувати і чітко відповісти на питання диспетчера рятувальної служби: що сталося? яка ваша адреса/місце перебування?

2. Не слід намагатися загасити полум’я самостійно.

3. Якщо дитина у приміщенні, не слід лякатися і ховатися під ліжко, у шафі та в інших темних закритих місцях — потрібно спробувати вибратися надвір.

3. Не слід користуватися ліфтом.

4. Не можна гасити водою електроприлади, під’єднані до електромережі, а також легкозаймисті рідини (як-от бензин — його треба засипати землею чи піском).

5. Якщо пожежа виникла у коридорі або сходах і вийти з приміщення неможливо, потрібно йти на балкон та голосно кликати на допомогу.

6. Дим дуже небезпечний, дихати потрібно крізь намочену водою ганчірку (одяг, рушник тощо).

7. Якщо загорівся одяг, бігти не можна; треба впасти на підлогу/землю та перекочуватися з боку на бік, щоби збити полум’я.

Прості правила безпеки та вміння адекватно діяти у критичних ситуаціях рятують життя!

Інші новини