Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Пресконференція до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом
24.03.2023
17:14

Пресконференція до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом: основні тези

24 березня у Медіацентрі Україна - Укрінформ відбулась пресконференція до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом на тему: “Туберкульоз в умовах війни: ризики поширення, успіхи подолання та перспективи”.

На заході були присутні: Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар; Яна Терлеєва - завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я; Заступниця голови Національної служби здоров’я України Тетяна Бойко; Оля Клименко - голова правління БО TBPeopleUkraine, голова керівного комітету Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна», лідерка спільноти людей з туберкульозом. 

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар:

  • нині близько 20% населення України відчувають дефіцит медичної допомоги через те, що не звертаються до сімейного лікаря для профілактичного обстеження або є тимчасово переміщеними особами, у яких інші пріоритети, або спрацьовують питання самозахисту. Зараз ми не спостерігаємо суттєвого зростання нових випадків захворювання на туберкульоз, та матимемо зростання у повоєнні часи за рахунок прихованого компонента. Всі ці недіагностовані випадки ми будемо реєструвати через певний час.
  • минулого року вакцинація БЦЖ для профілактики туберкульозу не вийшла на показники, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Згідно з ними, має пройти щеплення щонайменше 95% населення, а у 2022 році в Україні рівень вакцинації БЦЖ становив 77%. Заступник очільника МОЗ закликав українців не нехтувати вакцинацією, бо сьогодні вакцина доступна для всіх.

Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я: 

  • протитуберкульозна служба сьогодні готова приймати будь-які виклики. Одним з основних наших досягнень є оновлений стандарт надання медичної допомоги при туберкульозі. Ми віримо і очікуємо, що оновлені стандарти допоможуть втримати ситуацію з туберкульозом під контролем попри негативний вплив війни. 
  • ми відмовляємось від мікроскопії мокротиння як від недостатньо ефективного методу і переходимо повністю на діагностику туберкульозу за допомогою сучасних молекулярних генетичних систем. В Україні  встановлено більше ніж 327 систем - це результат багаторічної роботи. Діагностика безкоштовна, за декілька годин можна не просто встановити діагноз, й визначити наявність лікарсько-стійкої форми туберкульозу. За кількістю випадків лікарсько-стійкої форми туберкульозу Україна поки входить до переліку країн Всесвітньої організації охорони здоров’я з високим рівнем розповсюдження.
  • кожного року майже вдвічі недовиявляється захворюваність на туберкульоз серед дітей, тому мами і педіатри мають пильніше звертати увагу на симптоми. Сьогодні впроваджено інноваційну методику виявлення туберкульозу у дітей - біоматеріал досліджується на системах GeneXpert - неінвазивним, швидким та безболісним методом.
  • у пандемічні роки через COVID-19 туберкульоз недовиявлявся, очікується, що найближчим часом завдяки застосуванню нових підходів будуть виявляти людей з туберкульозом, які залишились поза межами медичної системи через COVID-19.
  • ми налагодили контакт і зв’язок з усіма країнами, куди через війну виїжджали українці з туберкульозом. Наразі ми співпрацюємо з більше ніж 40 країнами щодо обміну даними українців з туберкульозом. більше 300 людей з туберкульозом переїхали до інших країн. Зокрема Польща прийняла більше 90 українців з туберкульозом, більшість з них станом на зараз вже успішно завершили лікування. Всі, хто продовжує лікування має повний доступ і до діагностики, і до медичних препаратів у Польщі. 
  • попри те, що медична інфраструктура була під прицільним вогнем ворога, і у 10 регіонах протитуберкульозні заклади були пошкоджені або знищені, в усіх 25 регіонах нам вдалось зберегти протитуберкульозну службу: вона функціонує і адаптувалась до нових реалій. 
  • для успішного лікування туберкульозу дуже важливо не переривати курс прийому препаратів. Люди, які виїхали за кордон або переміщуються в межах країни та з певних причин припиняли прийом препаратів і хочуть відновити лікування, можуть звернутись до протитуберкульозної служби Центру громадського здоров’я за контактами, вказаними на сайті ЦГЗ.

Заступниця голови Національної служби здоров’я України Тетяна Бойко: 

  • з початку 2023 року Національна служба здоров’я України виплатила майже 56 мільйонів гривень на надання допомоги людям з туберкульозом на стаціонарному рівні.
  • наразі є 25 закладів, які мають контракт на надання допомоги людям з туберкульозом на стаціонарному рівні. Заклади працюють рівномірно по всій Україні, навіть по тих областях, де йдуть інтенсивні бої.
  • людина легко може знайти заклад, який надасть необхідну допомогу. Можна скористатися сайтом Національної служби здоров’я України або звернутись до контакт-центру: 16-77.Це безкоштовно і там можна дізнатись адресу зручної лікарні, де є стаціонарне лікування.

Голова правління БО TBPeopleUkraine, голова керівного комітету Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна», лідерка спільноти людей з ТБ Ольга Клименко: 

  • попри те, що туберкульоз виліковний, понад 4 тисячі людей у світі щодня помирають від цієї хвороби.
  • є амбітні цілі до 2030 року подолати туберкульоз у світі.
Інші новини