Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Рівень захворюваності на кір зменшується вже другий тиждень. Вакцинація — єдиний спосіб захистити себе від кору!
04.03.2019
17:55

Рівень захворюваності на кір зменшується вже другий тиждень. Вакцинація — єдиний спосіб захистити себе від кору!

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, протягом 9-го тижня 2019 р. на кір захворіли 2 524 людини — 1 230 дорослих і 1 312 дітей. Щеплення — єдиний надійний захист від кору, особливо якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

За звітний тиждень на Хмельниччині внаслідок кору померло немовля 25 днів від народження. Центр громадського здоров’я МОЗ України висловлює співчуття рідним. Загалом цього року померло вже десятеро людей, серед яких три дитини. З початку спалаху кір забрав уже 31 життя.

У період із 28 грудня 2018 р. до 1 березня 2019 р. на кір в Україні захворіло 26 544 людини — 11 797 дорослих і 14 747 дітей. Найвищі показники захворюваності — у Львівській (загалом 4 021 людина: 1 335 дорослих та 2 686 дітей), Вінницькій (2 339: 1 014 дорослих та 1 325 дітей), Рівненській (2 299: 808 дорослих та 1 491 дитина), Хмельницькій (2 007: 1 073 дорослі та 934 дитини) областях і м. Київ (2 310 людей: 1 293 дорослі та 1 017 дітей). Оперативні дані щодо захворюваності на кір у кожному з регіонів станом на 1 березня 2019 р. можна побачити за посиланням.

Щоб зупинити поширення кору, у Львівській області триває спецоперація для підвищення рівня імунізації дітей віком від 6 до 18 років. У лютому пропущені щеплення отримав 19 671 школяр. Загалом у Львівській області в січні налічувалося майже 50 000 школярів, які свого часу пропустили вакцинацію проти кору; вони можуть отримати щеплення за обов’язкової умови — згоди від батьків. Пізніше будуть охоплені інші області України. Подібні заходи уже зараз відбуваються на Вінниччині — їх ініціювала місцева влада.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики.

Усі регіони забезпечені вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 28 лютого в Україні було 1 259 232 дози. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Зауважте, що зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, можна ЛИШЕ у комунальних («державних») закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Направляти на щеплення можуть сімейні лікарі, терапевти й педіатри.

Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Заяви про начебто пригнічення імунітету через щеплення та підвищені ризики ускладнень після вакцинації проти кору під час сезону грипу не мають наукового обґрунтування! МОЗ України закликає представників усіх медіа об’єднати зусилля, підтримати розповсюдження корисної та правдивої інформації про вакцинацію проти кору та припинити поширення антинаукової чи політично вмотивованої брехні про спалах і щеплення. Маніпуляції щодо теми вакцинації та гарантованих державою вакцин наражають на смертельну небезпеку кожного українця. Крім особистого захисту від смертельно небезпечної хвороби, вакцинація забезпечує захист для людей, які не можуть отримати щеплення через постійні або тимчасові протипоказання, — завдяки колективному імунітету (коли щонайменше 95% населення вакциновано).

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Докладно про кір та вакцинацію проти кору: https://bit.ly/2Dok6Qh.

Інші новини