Перейти до основного вмісту
20.07.2021
17:52

У Чернігівській області від ботулізму помер 74-річний чоловік

За оперативним повідомленням від Чернігівського обласного Центру контролю та профілактики захворювань, зафіксовано смертельний випадок захворювання на ботулізм.

Помер 74-річний чоловік. Як встановлено епідрозслідуванням, чоловік захворів після вживання ковбаси кров’яної домашнього приготування, що зберігалася близько двох місяців у домашньому холодильнику.

Постраждалий у стані середньої важкості звернувся по медичну допомогу наступного дня після вживання підозрілого продукту. Чоловіка госпіталізували до інфекційного відділення районної лікарні. Проте через тиждень хворий самовільно покинув лікарню. Чотири дні потому чоловіка госпіталізували вже в обласну лікарню, де він через два дні помер.

З початку року, станом на 20 липня 2021 року, у Чернігівській області вже зареєстрували 10 випадків ботулізму, три з них стали летальними.

В Україні всього за 5 місяців 2021 року зареєстровано 43 випадки ботулізму, серед них одна дитина. Шестеро людей померли.

Ймовірними харчовими продуктами, що призвели до захворювання, були в’ялена й солена прісноводна та морська риба (40 %), м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви й інші м’ясні вироби.

Нагадаємо, що вживання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби, м’ясних продуктів, як-то ковбаса, шинка, й інших харчових продуктів, куплених у місцях несанкціонованої торгівлі, може призвести до захворювання на ботулізм.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість якої вам достеменно невідомо.

Центр громадського здоров’я закликає відповідально ставитися до свого здоров’я й не споживати в’ялену, солену та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса без належної термообробки.

Докладніше про ботулізм

Інші новини