Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Уряд затвердив Стратегію розвитку системи протитуберкульозної меддопомоги населенню на 2024–2026 рр.
06.08.2024
10:02

Уряд затвердив Стратегію розвитку системи протитуберкульозної меддопомоги населенню на 2024–2026 рр.

Уряд затвердив розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню на 2024–2026 роки та затвердження операційного плану її реалізації».

Це рішення має на меті консолідувати зусилля держави та суспільства на національному, регіональному та місцевому рівнях, щоби зберегти здоров’я населення України, зокрема через подолання туберкульозу (ТБ). Розпорядженням визначені такі стратегічні цілі:

1. Забезпечити комплексну та орієнтовану на потреби людей медичну допомогу при туберкульозі.  Так допомога передбачає координацію дій між різними закладами охорони здоров’я, а це дозволить:

  • покращити доступ людей до якісних медичних послуг у громадах;
  • забезпечити безперервність лікування;
  • підвищити економічну ефективність і задоволеність пацієнтів і лікарів. 

Ключовим виконавцем цієї цілі є первинна медична допомога (ПМД): сімейний лікар — перший, хто надаватиме людині, хворій на туберкульоз супровід у лікуванні за підтримки лікаря-фтизіатра, членів громади, інститутів громадянського суспільства.

2. Впровадити ефективну політику та підхід, що включає співпрацю різних галузей та секторів для подолання туберкульозу, які:

  • охоплюють координацію між різними рівнями управління;
  • враховують різні аспекти боротьби з ТБ;
  • приділяють особливу увагу ролі громад;
  • стають основою рішень на базі моніторингу та оцінки результатів заходів протидії туберкульозу на національному та регіональному рівнях. 

Важливими виконавцями цієї цілі є територіальні громади, які запобігатимуть розповсюдженню інфекційних та соціально небезпечних хвороб серед своїх мешканців. Одним із індикаторів виконання Стратегії є кількість громад, що приєдналися до громадських ініціатив подолання ТБ «Громада вільна від туберкульозу».

3. Посилити підтримку досліджень і впровадити інновації для подолання ТБ зі швидким використанням нових технологій у протидії ТБ, забезпеченням їхнього максимального впливу та просуванням із практичним застосуванням отриманих результатів.

Розпорядження розроблено для реалізації Указу Президента України «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року» від 30 вересня 2019 року № 722/2019 та з урахуванням рекомендацій Політичної декларації Наради високого рівня Генеральної асамблеї ООН з питань боротьби з туберкульозом (2023), а також для створення та функціонування єдиної системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню в Україні, спрямованої на подолання ТБ та надання якісної медичної допомоги людям, які хворіють на туберкульоз, і людям з латентною туберкульозною інфекцією, підвищення якості їхнього життя, зниження смертності від ТБ.

 

Інші новини