Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Південній Африці відбувся інноваційний тренінг з архітектурних та інженерних підходів контролю за аерогенними інфекціями
27.07.2018
09:30

В Південній Африці відбувся інноваційний тренінг з архітектурних та інженерних підходів контролю за аерогенними інфекціями

В Південній Африці відбувся інноваційний тренінг з архітектурних та інженерних підходів контролю за аерогенними інфекціями. Захід ініційовано Університетом Преторії спільно з Council for Scientific and Industrial Research (CSIR), для післядипломної підготовки фахівців з питань охорони здоров'я, інфекційної безпеки навколишнього середовища та контролем над аерогенним шляхом передачі інфекцій.

Україну представила Катерина Сояк, координатор з інфекційного контролю Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Учасники тренінгу вивчали особливості місцевої та міжнародної технічної експертизи, досвід по боротьбі з аерогенними інфекціями, особливо в умовах обмежених ресурсів, зокрема йшлося про підходи та стратегії управління такими напрямками інфекційного контролю за аерогенними інфекціями, як вентиляція (природна та примусова), проектування та використання наявного простору, ультрафіолетове випромінювання (UVGI), фільтрація, оцінка ризиків, застосування індивідуального захисту для запобігання передачі інфекцій на робочих місцях та інші.

В межах практичних занять у часники тренінгу відвідали Modimolle MDR-TB Hospital в Лімпопо. Цей госпіталь побудований з дотриманням вимог інфекційного контролю саме цього регіону, тому весь проект виконано без примусової вентиляції. Тут існує лише природня вентиляція, з урахуванням напрямку вітру та використання ультрафіолету. Госпіталь має максимально відкритий простір: в усіх залах очікування, коридорах, місцях для прийому їжі та одномісних боксах для пацієнтів вікна та двері відкриті постійно. Учасники тренінгу мали змогу власноруч перевірити ефективність роботи всіх систем за  допомогою спеціального обладнання.

В лабораторії університету Преторії  учасники заходу провели дослідження в спеціально змодельованих умовах, щоб наочно побачити принципи роботи механічної вентиляції, боксів біобезпеки та ультрафіолетового випромінювання.

Своїм досвідом також поділилися експерти з розробки архітектурних та інженерних рішень контролю за аерогенними інфекціями, а також спеціалісти Гарвардської школи громадського здоров'я, Центру контролю та профілактики захворювань, CSIR.

Нагадаємо, що Центр громадського здоров’я МОЗ України регулярно проводить навчання для фахівців з інфекційного контролю, тому міжнародний обмін досвідом є корисним кроком на шляху реформування системи охорони здоров’я України.

Даний тренінг фінансується CDC та базується на матеріалах курсу Гарвардської школи громадського здоров'я «Building Design and Engineering Approaches to Airborne Infection Control».

 

Інші новини