Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні дослідили затрати пацієнтів на діагностику ТБ та ВІЛ на рівні системи охорони здоров’я
26.07.2022
13:29

В Україні дослідили затрати пацієнтів на діагностику ТБ та ВІЛ на рівні системи охорони здоров’я

В Україні визначили обсяги й основні фактори витрат на лікування та інші пов’язані послуги серед людей, які хворіють на туберкульоз, і серед людей, які живуть із ВІЛ. Комплексне «Дослідження затрат пацієнтів, пов’язаних із діагностикою ТБ та ВІЛ на рівні системи охорони здоров’я» провели Центр громадського здоров’я в співпраці з Центром соціальних експертиз ім. Ю. Саєнка.

Так, у середньому один пацієнт із туберкульозом від моменту звернення по медичну допомогу до завершення лікування витрачав — 1 077,5 грн, включно з медичними та немедичними витратами. Це залежало як від прихованих потреб у системі охорони здоров’я, так і платоспроможності хворих.

Пацієнти з ВІЛ-інфекцією в середньому витрачали 4 351 грн власних коштів за всі періоди лікування, включно з медичними та немедичними витратами.

Такі результати отримали після опитування 1200 людей із 7 регіонів України  (Дніпропетровська, Донецька, Київська/Київ, Львівська, Одеська, Харківська, Чернігівська області):

  • 600 респондентів, які хворіють на туберкульоз або їхніх батьків/опікунів;
  • 600 респондентів, які живуть із ВІЛ, або їхніх батьків/опікунів.

Польовий етап збору даних тривав із вересня 2021 до лютого 2022 року.

Дослідники вивчали обсяг витрат пацієнтів на всіх етапах надання медичної допомоги — включно з виявленням, діагностикою, лікуванням (як на амбулаторному, так і стаціонарному етапах), транспортними витратами та індивідуальними соціальними потребами пацієнтів залежно від соціального статусу.

За результатами дослідження можна сказати, що обсяг витрат пацієнтів може залежати не тільки від стадії хвороби, виду прийому ліків, а також і від регіону проживання, факторів ризику. Так, зокрема, найвищі немедичні витрати на різних етапах лікування зафіксовано в Донецькій, Львівській та Одеській областях. Це може бути пов’язано з різницею в рівні цін у різних регіонах України, і має бути враховано в соціальній допомозі хворим на ТБ і ВІЛ.

Дослідження витрат населення є рушійним інструментом для впливу на політики уряду щодо розрахунку реальної вартості медичних послуг і зменшення витрат людей, яких торкнулася проблема ТБ та ВІЛ. Адже власні медичні й немедичні витрати пацієнтів є бар’єром для вчасної діагностики та ефективного лікування.

Отримані результати можуть стати основою для перегляду пакету медичних гарантій НСЗУ та враховувати реальну ситуацію. Це дасть змогу зменшити кількість пацієнтів, які потрапили в складні життєві обставини через потребу діагностики та лікування. А також скорегувати бюджет соціальних послуг і врахувати немедичні витрати пацієнтів.

Ознайомитися з результатами дослідження

Проведене дослідження продемонструвало, що декларування вільного доступу до безкоштовної діагностики та лікування ТБ та ВІЛ на рівні системи охорони здоров’я ще не означає, що пацієнти дійсно не мають фінансових труднощів. Результати дослідження свідчать про тягар власних медичних та немедичних витрат, які супроводжували пацієнтів з ТБ та ВІЛ на різних рівнях медичної допомоги та швидше були загальним явищем, ніж винятком.

Дослідження проведено в рамках реалізації проєкту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією у 2021–2022 роках.

Інші новини