Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні стартує дослідження поширеності дитячого ожиріння
29.09.2021
12:49

В Україні стартує дослідження поширеності дитячого ожиріння

У вересні 2021 року в Україні розпочалося дослідження поширеності дитячого ожиріння COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative).

Таке дослідження в Україні проводитиметься вперше. Його результати допоможуть отримати точні, репрезентативні та інклюзивні кількісні та якісні дані щодо дитячого ожиріння та надмірної ваги в нашій країні. Зокрема, щодо харчових звичок дітей, сім’ї, їхньої фізичної активності, шкільного середовища, включно з результатами вимірів ваги, зросту тощо.

«Саме з дитячого віку формується світогляд і ставлення до себе та власного здоров’я. І наразі ми — українці не можемо похвалитися тим, що ми аж такі свідомі в цьому питанні, бо до прикладу 60% дорослих має надлишок ваги та ожиріння», — наголошує Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я.

Як зазначає керівник проєкту «Діємо для здоров’я» доктор Джума Худоназаров: «Для нас це унікальний момент, оскільки ми розпочинаємо найбільший та найдовший проєкт щодо зменшення факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні».

Крім того, Україна одна з перших у Європейському регіоні ВООЗ дослідить вплив пандемії COVID-19 на стан поширеності дитячого ожиріння.

Загалом, до дослідження буде залучено 2 800 школярів віком від 7 років і понад 200 шкіл по всій Україні з додатковою вибіркою в 5 пріоритетних для проєкту областях (Дніпропетровській, Херсонській, Рівненській, Львівській та Полтавській).

Отримані результати будуть використані на законодавчому рівні для зміни регулювань харчування дітей з метою зменшення ризику виникнення НІЗ.

Вже 28 вересня відбувся тренінг для регіональних команд дослідників за участі колег із Європейського бюро ВООЗ.

Дослідження поширеності дитячого ожиріння COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) проводиться за підтримки україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» та Посольства Швейцарії в Україні. Дослідження буде виконувати Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка за участі та координації Центру громадського здоров’я.

Інші новини