Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правцю
01.08.2024
11:04

В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця

Міністерство охорони здоров’я, Центр громадського здоров’я та обласні центри контролю і профілактики хвороб, за підтримки ВООЗ та ЮНІСЕФ, розпочинають додаткові заходи з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правцю серед груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Заступник Міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін підкреслив особливу важливість вакцинації людей, які не отримали щеплення вчасно:

«За підсумками 2023 року рівень вакцинації проти дифтерії та правцю серед українців на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС. У 2023 році лише 151 697 дітей отримали щеплення. Решта — попри безперебійну наявність вакцини у медзакладах на рівні регіонів — пропустили щеплення. З 1 серпня по всій країні, за підсумками рішення Держкомісії з питань ТЕБ та НС, починається додатковий раунд з вакцинації дітей та ревакцинації дорослих, яка триватиме до кінця року. Медична система забезпечує можливість отримати щеплення як у пунктах щеплень, так і під час виїзних сесій вакцинальних команд медиків до громад. Тому батькам важливо перевіряти вакцинальний статус свій і дітей, та в разі пропуску щеплення звернутися до найближчої амбулаторії, щоб скорегувати графік щеплень».

Вакцинуватися — єдиний спосіб захистити себе від цих небезпечних інфекційних хвороб у будь-якому віці. Ефективність щеплення від дифтерії та правцю становить 95-100%.

Глобальна ціль МОЗ за результатами проведення додаткових заходів з імунізації населення — вакцинувати 80% українців, які пропустили планову імунізацію проти кашлюку, дифтерії та правцю, задля створення колективного імунітету, щоб запобігти спалахам інфекційних хвороб та епідеміям.

«В Україні доступні всі вакцини для надолуження пропущених щеплень, як для дітей, так і для дорослих проти дифтерії, правцю та кашлюку. Це понад 1,8 млн доз вакцин, які централізовано постачаються в регіони, зокрема до закладів охорони здоров’я, та надаються безоплатно всім громадянам України. Національні партнери, за підтримки міжнародних організацій, забезпечують безперервне постачання вакцин в Україну. Транспортування, зберігання та використання вакцин на всіх рівнях здійснюється з дотриманням вимог «холодового ланцюга». Центри контролю та профілактики хвороб у регіонах отримали всю необхідну інформацію та працюють спільно з органами влади на місцях, щоб забезпечити безперервний доступ громадян до вакцинації», — зазначив гендиректор Центру громадського здоров’я, доктор медичних наук Михайло Росада

«Вакцини врятували більше життів, ніж будь-який інший медичний винахід в історії. Ми закликаємо батьків попіклуватися про своїх дітей, переконавшись, що вони мають усі необхідні щеплення. Також дорослим необхідно потурбуватися про себе, пройшовши вчасну ревакцинацію. ЮНІСЕФ, як і раніше, прагне досягти загальної імунізації населення попри війну в країні. У 2023 і 2024 роках ми вже поставили в Україну майже 3 мільйони доз вакцин проти різних хвороб, зокрема проти кашлюку, дифтерії та правцю. Крім того, ми модернізували систему холодового ланцюга для збереження ефективності вакцин», — наголосив Мунір Мамедзаде, Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

«Через пандемію в понад 100 країнах світу знизились рівні охоплення рутинними щепленнями. В Україні збільшилась кількість людей, які пропустили обов’язкові щеплення, ще й унаслідок повномасштабної війни та великої кількісті переміщених осіб. Для запровадження додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, правцю та дифтерії, ВООЗ в Україні разом із партнерами брала участь у плануванні, обговореннях щодо застосування різних вакцин для цільових груп та підтримувала дистанційні кураторства для медичних фахівців. Ми продовжуємо сповідувати свій принцип: не залишити нікого осторонь і попри повномасштабну війну зробити послуги вакцинації доступними та якісними для усіх дітей та дорослих в Україні», — сказав д-р Ярно Хабіхт, голова Бюро ВООЗ в Україні.

Кому й коли вакцинуватися, пояснює Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій:

«Вакцинуватися проти дифтерії та правцю мають усі, починаючи з першого року життя. Вагітність і певні хронічні хвороби не є протипоказаннями. В Україні щеплення для профілактики дифтерії, правцю та кашлюку за Календарем щеплень проводять дітям чотири рази: у два, чотири та шість місяців, із першою ревакцинацією у 18 місяців. П’яте щеплення проводять вакциною АДП у шість років — це друга ревакцинація проти дифтерії та правцю, без кашлюкового компонента. Шосте щеплення — третю ревакцинацію — роблять у 16 років вакциною АДП-М зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів. Далі дорослим потрібно оновлювати свій захист від дифтерії та правцю кожні десять років».

Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець?

Кашлюк — це гостра бактеріальна інфекційна хвороба дихальних шляхів. Характеризується важкими нападами кашлю, які можуть тривати кілька тижнів або навіть місяців. Поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні інфікованої людини. Хворіють здебільшого діти та підлітки, проте захворіти можуть і дорослі. Найнебезпечніший кашлюк — для немовлят, у яких він може викликати тимчасову зупинку дихання (апное), і загалом у новонароджених і немовлят хвороба має високий ризик ускладнень та смерті. У 2024 році в Україні від кашлюку померло двоє дітей віком до 1 року.

Дифтерія — гостра інфекційна хвороба, яка вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру, утворюючи характерні плівки, які можуть викликати серйозні ускладнення. Бактерія потрапляє в організм людини в дихальні шляхи, де починає виділяти токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему та нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % невакцинованих хворих помирають.

Правець — гостра інфекційна хвороба, спричинена бактерією, яка виділяє потужний токсин, вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Захворіти на правець можна, якщо збудник потрапить через пошкодження шкіри: рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом, який забруднений грунтом. Смертність від правцю досягає 25–80 %.

Усі пости кампанії в соцмережах шукайте за тегом #АКДП

Інші новини