Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
«Ви такого ще не чули – це лікарський реп»: лікарі заспівали про шкоду необачного прийому ліків
22.12.2017
13:04

«Ви такого ще не чули – це лікарський реп»: лікарі заспівали про шкоду необачного прийому ліків

У п’ятницю, 22 грудня, у мережі з’явився кліп, де українські лікарі читають реп про важливість відповідального прийому ліків, зокрема антибіотиків. Герої відео розповідають про історію винайдення цих ліків, появу резистентності бактерій та наслідки, до яких може призвести безвідповідальне вживання антибіотиків.

Євгеній Гончар, лікар, експерт Реанімаційного Пакету Реформ:
«Надмірне і необґрунтоване використання антибіотків є причиною розвитку антибіотикорезистентності. Хворі не розуміють, що самостійне призначення антибіотиків може бути не тільки не ефективним, оскільки вони не діють на віруси, а й небезпечним для них. Виходом з цієї ситуації має бути раціональне застосування антибіотиків лише за рецептом лікаря».

Наважились на цей музично-медичний експеримент анестезіолог Сергій Дубров, імунолог Федір Лапій, експерт з інфекційного контролю Андрій Александрін, лікар та експерт РПР Євгеній Гончар, епідеміолог Катерина Сояк, інтерн-анестезіолог Олександра Бойко та студентка 6 курсу НМУ ім. О. О Богомольця Ксенія Михайлюк.

Лікарі також дали свої поради щодо прийому антибіотиків: не можна самостійно призначати собі препарати, вживати їх для лікування ГРВІ та інших вірусів, необхідно завершувати курс лікування, а також в жодному разі не вживати антибіотики для профілактики.

Проект підтримали Центр громадського здоров’я та Всесвітня організація охорони здоров’я, ідея незвичайного кліпу належить креативній лабораторії інтернет-журналу Platfor.ma. Відеопродакшн – Dedov Brothers Production, локацію для зйомок вдалось відшукати в кіностудії Film.ua.

«Проблема резистентності до антибіотиків справді серйозна, та, на жаль, не так багато українців взагалі чули про неї (ми це перевіряли), – кажуть у Platfor.ma. – Тому спільно із Центром громадського здоров’я та ВООЗ ми вже другий рік поспіль вигадуємо способи розповісти про проблему просто і цікаво. Вже і тести робили, і комікси, і пояснювали проблему в емодзі. А тепер вирішили замахнутись на реп. Нам пощастило працювати зі справді крутою командою лікарів – вони виявились не тільки чудовими професіоналами, а й артистичними реперами. З такими лікарями українській медицині гарантоване світле майбутнє».

Експерти Центру громадського здоров’я зазначають: «Надмірне або неправильне використання антибіотиків робить бактерії стійкими, а це означає, що надалі загальні інфекції не піддаватимуться лікуванню. Отже, виникає глобальна проблема, що становить серйозну загрозу людству. ВООЗ вже третій рік поспіль проводить масштабну інформаційну кампанію – Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків. На жаль, люди знають про проблему дуже мало. Саме тому Центр громадського здоров’я і ВООЗ підтримали ідею створення лікарського репу як одного з елементів інформаційної кампанії. Сподіваємося, що ці знання допоможуть усім нам протидіяти стійкості до антибіотиків, а також більше уваги приділяти профілактиці і стати здоровішими!»

Інші новини