Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній тиждень грудного вигодовування: мамі можна все й особливо їй потрібна підтримка
01.08.2024
10:43

Всесвітній тиждень грудного вигодовування: мамі можна все й особливо їй потрібна підтримка

З 1 по 7 серпня у світі відзначають Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Його мета — підвищити обізнаність батьків немовлят та майбутніх батьків про переваги та користь грудного вигодовування і про те, чому так важливо підтримувати жінок, які годують грудьми. 

В Україні Всесвітній тиждень грудного вигодовування проходить щорічно з 2001 року. У 2024 році основним фокусом тижня стало ментальне здоров’я мами та підтримка на шляху до грудного вигодовування.

Жінці, яка годує грудьми, доводиться чути безліч порад звідусіль: це не можна, тут не можна, і так не роби. Хоча насправді материнство і грудне вигодовування не має обмежувати жінку. Мамі можна все: подорожувати, пити каву, їсти полуницю, годувати грудьми всюди, просити підтримки чи робити все самостійно. 

«Понад 43 тисячі малюків народились за перший квартал 2024 року в Україні. Це — наше з вами майбутнє і не тільки батьки цих дітей прагнуть, щоб діти були здорові та щасливі, а маємо прагнути і ми. Саме тому я наголошую, що популяризація грудного годування, підтримка жінок, які годують грудьми, а головне — створення комфортних умов для годуючих мам — те, що під силу кожній людині з оточення мами! Успіх грудного вигодовування значною мірою залежить від цієї підтримки, а наше майбутнє — залежить від дітей!

Ми також розуміємо, що значну роль  у цьому процесі відіграють медичні працівники. Мами мають бути впевнені: вони отримають адекватну та якісну допомогу в налагодженні та підтримці грудного вигодовування, і це один із наших пріоритетів!»зазначає перший заступник міністра охорони здоровʼя України Сергій Дубров

Щоб підтримати кожну маму, дати їй впевненість, розвіяти міфи та просто поговорити, МОЗ, ЦГЗ, Громадська організація «Лада» та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно організовують зустрічі вагітних та мам із дітьми у восьми містах України:

  • Луцьк — 2.08
  • Ірпінь — 3.08
  • Львів — 3.08
  • Буча — 4.08
  • Ужгород — 4.08
  • Івано-Франківськ — 6.08
  • Харків — 7.08
  • Миколаїв —  8.08

Зареєструватись може кожна охоча мама, вагітна та її близьке оточення. 

«Грудне вигодовування має виняткове значення для здоров'я дітей, матерів та суспільства в цілому. Воно є фундаментальним аспектом здорового розвитку немовлят: забезпечує надходження  всіх необхідних поживних речовин, і завдяки вмісту антитіл допомагає захистити дитину від вірусів і бактерій, зміцнюючи її імунну систему. Довгостроково, природне вигодовування сприяє розвитку розумових здібностей та зменшує ризик виникнення алергій, цукрового діабету, ожиріння та деяких типів раку.

Існує дуже мало абсолютних протипоказань до налагодження грудного вигодовування, і сьогодні завдяки сучасним технологіям його можна підлаштувати під будь-який життєвий стиль та обставини. Якщо мама може налагодити грудне вигодовування — це найкраще, що вона може дати дитині на початку життя», — каже Юлія Котикович, головна фахівчиня з профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я.  

«Діти — майбутнє кожної нації. Під час війни, що триває, важливіше, ніж будь-коли, надавати весь можливий догляд за дітьми, включаючи співпрацю з громадами для сприяння грудному вигодовуванню в місцях, зручних для жінок, і підтримку у створенні дружнього середовища для цього. ВООЗ рекомендує починати грудне вигодовування одразу після народження, щоб захистити немовлят від хвороб і недоїдання. Це також знижує ризик діабету, ожиріння та деяких видів раку у жінок», — зазначив д-р Арон Арегей, в. о. керівника програм громадського здоров’я ВООЗ в Україні

«Материнське молоко відіграє ключову роль у забезпеченні здоров’я та імунітету новонароджених, закладаючи міцну основу для більш здорового майбутнього. Крім того, це — найзручніший та найбезпечніший спосіб годувати дитину. А ще — це заспокоєння та відчуття безпеки, такі важливі зараз для мами і малюка. ЮНІСЕФ в Україні докладає багато зусиль, щоб у якомога більшого числа мам вийшло годувати дитину груддю. Сертифікаційний курс ЮНІСЕФ з підтримки грудного вигодовування уже пройшли більше 1600 лікарів і медсестер пологових будинків, дитячих лікарень і амбулаторій, щоб підтримувати сім’ї з першого дня життя малюка. Шість днів на тиждень оператори спільної гарячої лінії МОЗ та ЮНІСЕФ “Спільно до здоров’я” консультують батьків щодо налагодження і збереження грудного вигодовування», — каже медична експертка ЮНІСЕФ в Україні Катерина Булавінова.

Якщо у мами чи близьких є запитання про годування немовлят і дітей раннього віку, відповіді та підтримку можна отримати на Національній гарячій лінії «Спільно до здоров’я» від МОЗ та ЮНІСЕФ 0 800 35 18 96: з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 20-00, у суботу з 11-00 до 20-00.

Інші новини