Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків
12.11.2018
12:10

Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

12–18 листопада — Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків.

Ви призначали собі антибіотики, коли «щось задовго» хворіли грипом? Як часто при почервонінні та запаленні очей ви йшли в аптеку, а там вам пропонували краплі, які містять антибіотики? І чи використовували ви антибактеріальні мазі «для запобігання інфекції» при незначних порізах? У всіх цих випадках ви даремно витрачали кошти і піддавали невиправданому ризику своє здоров’я: антибіотики — у 99% випадків — були непотрібні, а ризик, що бактерії не будуть реагувати на антибіотики, коли це насправді буде потрібно, збільшувався.

Стійкість до антибіотиків: чому це небезпечно

Стійкість до антибіотиків (антибіотикорезистентність) сьогодні є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людей у всьому світі і, зокрема, для українців.

Стійкість до антибіотиків розвивається, коли внаслідок застосування антибіотиків змінюються бактерії: бактерія стає нечутливою до антибіотиків, які використовуються для лікування спричинених нею інфекцій. Тобто антибіотикорезистентність розвивається у бактерій, а не у людей чи тварин.

Це означає довше і дорожче лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень, підвищення рівня смертності. Люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, тільки тому, що бактерія не реагує на антибіотики, які мають її знищити.

Що більше бактерій адаптовані до антибіотиків, то загрозливішою стає ситуація у майбутньому. Зокрема, приймаючи антибіотики без вагомих причин ви наближаєте ймовірну ситуацію, коли антибіотики перестануть в принципі допомагати і ми повернемося до тих часів, коли ліків від туберкульозу, холери, сифілісу та інших бактеріальних хвороб просто не існує.

Завантажити постер

Що може зробити кожен, щоби запобігти стійкості до антибіотиків

Навіть у випадку розробки нових препаратів, серйозна загроза антибіотикорезистентності залишиться, якщо не зміниться поведінка кожного з нас. Адже головними причинами розвитку антибіотикорезистентності є надмірне використання антибіотиків і недотримання курсу лікування.

Як попередити такі жахливі наслідки? Ось що може зробити кожен з нас:

  • Не займайтесь самолікуванням — приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря.
  • Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
  • Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому.
  • Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування.
  • Попереджуйте інфекції — регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми і вчасно робіть щеплення.

Читайте також: 5 випадків, коли ми даремно лікуємось антибіотиками

Завантажити постер

Інші новини