Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як зберігати воду і продукти під час перебоїв з електро- і водопостачанням
26.08.2024
12:24

Як зберігати воду і продукти під час перебоїв з електро- і водопостачанням

Через обстріли обʼєктів енергетики державою-терористом росією, відбуваються екстрені відключення електроенергії та перебої з водопостачанням. Водночас, за прогнозами синоптиків, найближчими днями очікується спека вище 30℃. Такі обставини створюють високі ризики для здоровʼя українців.

Вживання зіпсованої їжі та використання неякісної води можуть спричинити отруєння і призвести до серйозних наслідків. Тому ми підготували поради, як зберегти продукти, воду і головне — своє здоров’я в таких умовах ☝️

Якщо у вас зникло централізоване водопостачання:

Використовуйте бутельовану/привізну воду, воду з пунктів роздачі, організованих місцевою владою.

Зберігайте запас питної води у чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути забруднення.

Якщо немає доступу до бутельованої чи привізної води, використовуйте воду з бюветів або колодязів, обовʼязково прокип’ятивши її перед вживанням.

Кип'ятіння води — найефективніший спосіб очистити її від мікроорганізмів і зробити її придатною для пиття. Кип'ятіть воду до утворення бульбашок на її поверхні та дайте охолонути природним шляхом.

Не зберігайте воду на сонці. Пластикові та скляні пляшки можуть нагріватися під впливом сонячних променів, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин у воду. Тому краще тримати воду в прохолодному, темному місці бажано в скляних ємностях.

Слідкуйте за терміном придатності води. Вода в пляшках також має свій термін придатності, і вживання її після цієї дати може бути небезпечним для здоров'я.

Закорковуйте пляшки після використання. Відкриті пляшки можуть стати місцем розмноження бактерій, тому завжди закривайте їх після кожного використання.

Використовуйте воду протягом декількох днів після відкриття. Після відкриття  пляшку варто використати за 3–5 днів, інакше якість води може погіршитися.

Не зберігайте воду поруч з хімікатами. 

Багаторазовий скляний посуд потрібно мити щодня з використанням мийних засобів та теплої води, щоб уникнути розмноження бактерій.

Не використовуйте одноразові пляшки повторно. Це може бути небезпечно для здоров’я.

Як зберігати їжу під час спеки, коли довгий час відсутнє електропостачання:

Відчиняйте холодильник і морозильну камеру лише за потреби і на якомога коротший час.

Покладіть у холодильник акумулятори холоду або ємності з замороженою водою для збереження низької температури.

Якщо під час спеки відключення триває довше 4 годин: 

Ніколи не куштуйте швидкопсувні продукти (м'ясо, птиця, риба і залишки їжі), щоб визначити, чи вони безпечні. Якщо є сумніви — викиньте.

Якщо продукти в морозильній камері розморозилися, їх потрібно негайно приготувати. Якщо такої змоги немає — викиньте, оскільки після повторного замороження продукти можуть стати небезпечними для вживання.

Якщо немає можливості належним чином приготувати або розігріти їжу, вживайте попередньо упаковану, консервовану або готову до вживання їжу. 

Не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами робочого холодильника.

Інші новини