Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Якість досліджень Центральної лабораторії з діагностики туберкульозу підтверджено міжнародними експертами 
07.10.2019
16:49

Якість досліджень Центральної лабораторії з діагностики туберкульозу підтверджено міжнародними експертами 

Центральна референс-лабораторія з діагностики туберкульозу МОЗ України отримала  сертифікату якості ВООЗ після успішного проходження зовнішнього контролю якості лабораторних досліджень. Він підтверджує високий професійний рівень фахівців лабораторії та якість діагностики.

Зовнішній контроль якості лабораторних досліджень тривав три місяці - з червня по серпень поточного року. Контроль проводила Супранаціональна лабораторія ВООЗ, яка знаходиться в м. Гаутинг, Німеччина. Фахівці міжнародної лабораторії надіслали в Україну контрольні зразки, діагностику яких мала провести Центральна лабораторія. Таким чином, всі методики мікробіологічної діагностики туберкульозу були перевірені на відповідність світовим стандартам діагностики.

Наступний етап - проведення зовнішнього контролю якості лабораторних досліджень у регіональних мікробіологічних лабораторіях з діагностики туберкульозу. Проводитиме перевірку Центральна референс-лабораторія МОЗ України, використовуючи міжнародну контрольну панель, яка була надана Супранаціональною лабораторією ВООЗ. Контроль якості пройдуть 27 регіональних мікробіологічних лабораторій Міністерства охорони здоров’я та 8 лабораторій Державної кримінально-виконавчої служби. Зовнішня оцінка лабораторій триватиме з листопада 2019 року по січень 2020.

Наявність сертифікату Зовнішнього контролю гарантує якість діагностики, яку проводить лабораторія. За допомогою перевірки можна виявити помилки і діагностиці та попередити їх в майбутньому. Таким чином контроль нейтралізує ризик неякісних результатів лабораторної діагностики та призначення неадекватного лікування хворим на  туберкульоз. Особливо актуальним це є з огляду на те, що в Україні поширена мультирезистентна форма туберкульозу, яка вимагає специфічного лікування.

Інші новини