Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Завдяки зусиллям МОЗ та ЮНІСЕФ нова партія вакцини проти кору уже в Україні
27.02.2018
16:00

Завдяки зусиллям МОЗ та ЮНІСЕФ нова партія вакцини проти кору уже в Україні

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) на запит Міністерства охорони здоров’я здійснив прискорену доставку вакцини для відповіді на спалах кору в Україні. 220 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту та краснухи (КПК), закуплені за кошти державного бюджету, уже в країні і будуть розподілені у регіони.

Відповідно до графіку поставок, нова партія мала прибути в Україну лише в квітні. Проте, зважаючи на ріст охоплення вакцинацією дітей і, відповідно, більше використання вакцини, Міністерство охорони здоров’я замовило прискорену доставку вакцини КПК.

Вакцина надійшла в Україну на два місяці раніше запланованих термінів завдяки успішним переговорам ЮНІСЕФ з постачальником для забезпечення нагальних потреб державної програми імунізації у контексті спалаху кору.

В Україну для щеплень КПК постачають вакцину Пріорикс™/Priorix™ виробництва GlaxoSmithKline, Бельгія, яка має державну реєстрацію і прекваліфікована ВООЗ. Вона ефективна і безпечна, і надається державою безкоштовно.

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 8-й тиждень 2018 року, на кір захворіли 783 людини (294 дорослих і 489 дітей). Це на 5% менше, ніж попереднього тижня.

Всього впродовж восьми тижнів 2018 року на кір захворіли 5839 людей – 1981 дорослий і 3858 дітей. Госпіталізовано 3945 людей.

З початку року від ускладнень кору померло семеро людей, п’ятеро дітей і двоє дорослих. П’ятеро померли в Одеській області (4 дітей і 1 дорослий), 1 дорослий – в Івано-Франківській і 1 дитина в Закарпатській.

Найбільше людей захворіли на кір у Івано-Франківській (1294 випадки захворювання), Закарпатській (980), Одеській (965), Чернівецькій (594), Львівській (411) областях.

Найменша кількість випадків захворювання у Чернігівській і Харківській (по 3 випадки), Сумській і Луганській (по 4 випадки), Черкаській і Херсонській (по 14 випадків) областях.

За даними 2017 року, охоплення плановою вакцинацією КПК зросло більше, ніж удвічі - першою дозою вакцини КПК охопили 93,3% дітей віком 1 рік, другою дозою - 90,7% дітей віком 6 років.

В рамках посиленої імунізації станом на 22 лютого 2018 року щепленнями охоплено 76,2% дітей, які свого часу пропустили першу дозу КПК, і 80,9%, які своєчасно не отримали другу дозу КПК.

Нагадуємо, що попередити смерть від кору та госпіталізацію може рівень вакцинації 95-98%. Закликаємо батьків по всій Україні вакцинувати своїх дітей від такого небезпечного захворювання, як кір, а лікарів - заохочувати пацієнтів до вакцинації.

 

Інші новини