Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зустріч в рамках розробки медично-інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні»
29.01.2016
15:14

Зустріч в рамках розробки медично-інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні»

27 січня 2016 року в ДУ «Український центр контролю за соцзахворюваннями Міністерства охорони здоров’я України» відбулася зустріч в рамках розробки медично-інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні».

На сьогоднішній день розроблено основні модулі інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні»: епідеміологічний, клінічний, лабораторний, управління закупівлями і поставками та кадри.

Метою зустрічі була презентація демо-версії модулю управління закупівлями і поставками інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні» та узгодження наступних кроків щодо пілотування перед промисловою експлуатацією програми. В ході презентації продемонстровано можливості програми щодо: наповнення основними даними (довідники, номенклатура, склади тощо), безпосередньої роботи з отриманням, переміщенням та видачею антиретровірусних препаратів та інших товарно-матеріальних цінностей.

Керівник відділу управління закупівлями та постачанням УЦКС Сергій Страшук високо оцінив підтримку центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД - (PEPFAR), за кошти яких розробляється та запроваджується нова електронна система моніторингу АРТ проектом ACCESS.

Представник ВБО "Мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД" Тетяна Краснопольська, в свою чергу, зазначила що робота над інформаційною системою «ВІЛ-інфекція в Україні» розпочалася і вже закуплено та доставлено в регіони персональні комп’ютери для користувачів системи. Підготовчі роботи щодо пілотування проходять в трьох центрах СНІДу м.Києва, м.Одеси м.Вінниці та в УЦКС, і вже з середини лютого 2016 року розпочнеться безпосереднє пілотування програми користувачами вищезазначених закладів.

Починаючи з 15 лютого 2016 року плануються тренінги для користувачів пілотних центрів СНІДу. Передбачається, що перший пілот триватиме до травня 2016 року, потім будуть долучатися інші регіони, визначені разом з УЦКС.

Система дозволить у майбутньому працювати без паперових носіів, зекономити час для їх заповнення фахівцями, автоматизувати та систематизувати оперативне та достовірне інформаційне забезпечення процесів прийняття рішень щодо впровадження заходів з лікування ВІЛ-інфекції, як в масштабі країни, так і на рівні окремого випадку.

У зустрічі прийняли участь представники УЦКС відділів управління закупівлями та постачанням, планування та організації медичної допомоги ВІЛ-інфікованим особам, референс - лабораторії діагностики ВІЛ-інфекції/СНІДу, проекту «Доступ спільнот до послуг з догляду та лікування ВІЛ через зміцнення систем охорони здоров'я» (ACCESS) ВБО "Мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД" та компанії розробника «Ілайф».

Інші новини