Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Про обов’язкову вакцинацію перед школою і дитсадком
20.08.2024
09:19

Про обов’язкову вакцинацію перед школою і дитсадком

До початку навчального року в дитсадках і школах залишається менше двох тижнів. А це означає, що для батьків настав насичений період підготовки до 2 вересня — цьогорічної дати початку навчання. Треба встигнути купити зошити-ручки, одяг-рюкзак, зводити дитину на медогляд і переконатися, що вона має всі необхідні щеплення.

Школи та дитсадки мають бути безпечним середовищем для всіх учасників навчального процесу. Тому, для зарахування до освітнього закладу, чи то дитячий садок, чи то школа чи інший заклад освіти, дитині необхідно пройти обов’язковий медогляд у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, і отримати так звану «Довідку форма № 086/о», де, поміж іншого, вказується інформація про отримання дитиною профілактичних щеплень відповідно до віку за Національним календарем профілактичних щеплень.

Чому важливо, щоб діти були вакциновані

Якщо 95% дітей в організованому колективі щеплені, виникають умови, коли поширення інфекційної хвороби стає неможливим, — це дозволяє захистити дітей, які не можуть вакцинуватися, бо мають медичні протипоказання до щеплень.

Перед дитсадком

Діти, яких батьки планують віддати в дитячий садок, мають бути щеплені проти 10 хвороб: туберкульозу, гепатиту В (3 дози), кору, епідемічного паротиту, краснухи, кашлюку, дифтерії, правця (4 дози), поліомієліту (4 дози) та гемофільної інфекції (3 дози).

Перед школою

Батькам першачків слід пам’ятати: на додачу до вже перелічених щеплень дитина в 6 років має отримати другу дозу проти кору, епідемічного паротиту та краснухи, п’яту дозу — проти поліомієліту та проти дифтерії і правця.

У 14 років дитина має отримати шосте щеплення проти поліомієліту, а в 16 — щеплення проти дифтерії та правця.

Де і як вакцинувати дитину

Щоб вакцинувати дитину, записуйтеся на прийом до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким підписали декларацію, або зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я. Уся вакцинація за Календарем — безоплатна.

Під час прийому лікар відповість на всі запитання про вакцинацію: як відбувається щеплення, які є вакцини, протипоказання до вакцинації, та які можуть бути реакції організму після щеплення.

Обов’язково розкажіть лікарю про наявність у дитини алергічних реакцій або реакцій на попередні щеплення.

Після огляду дитини лікарем отримайте направлення на щеплення і вакцинуйтеся.

Що робити, якщо немає сімейного лікаря.

Якщо дитина своєчасно не отримала щеплення за віком 

Якщо, наприклад, через переїзд до іншого міста, ваша дитина не отримала профілактичного щеплення відповідно до віку, вам необхідно звернутися до педіатра або сімейного лікаря, який огляне дитину та складе індивідуальний графік щеплення з урахуванням віку дитини та отриманих попередніх щеплень, роз’яснить, де і коли ці щеплення потрібно зробити.

Вакцинація і війна

Якщо зв’язок із вашим сімейним лікарем втрачений через війну або з інших причин, то для отримання необхідних профілактичних щеплень зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я, де проводять профілактичні щеплення, наприклад, до амбулаторії загальної практики сімейної медицини або центру первинної медико-санітарної допомоги («поліклініка»).

Як змінити сімейного лікаря.

Рівень вакцинації в Україні

За підсумками 2023 року рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС, тому зараз тривають додаткові заходи з імунізації саме проти цих хвороб і кашлюку.

У 2023 році в Україні рівень охоплення щепленнями проти кашлюку, дифтерії, правця склав серед дітей до року лише 83,4%, а у віці 18 місяців — 82,7%. Ці показники недостатні, щоб забезпечити захист населення від спалахів та епідемій. Для створення колективного імунітету рівень вакцинації має сягати 95%. 

Відсутність у дітей щеплень проти кашлюку в Україні стало причиною різкого зростання захворюваності на цю хворобу. Так, за шість місяців 2024 року зареєстровано у 30 разів більше випадків захворювання на кашлюк, ніж за аналогічний період минулого року (4863 випадок проти 161).

На дифтерію в період за 2022 рік – 6 місяців 2024 року було зареєстровано 4 випадки захворювання, а на правець — 21 випадок, із них — п’ять серед дітей.

Довідково: з 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Якщо не пам’ятаєте, чи отримували ви коли-небудь щеплення, сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів.

 

Інші новини