Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Національний календар щеплень — зручне нагадування, коли отримати всі обов’язкові вакцини вчасно
02.08.2024
17:47

Національний календар щеплень — зручне нагадування, коли отримати всі обов’язкові вакцини вчасно

Існує понад 60 небезпечних інфекційних хвороб. Від майже половини з них є перевірений і дієвий захист: вакцинація.

Щеплення вакциною — найкращий спосіб якщо не повністю вберегтися від інфекційної хвороби, то принаймні полегшити її перебіг і запобігти інвалідності чи смерті, а також створити колективний імунітет, який захищає не тільки вас, а й тих, кому вакцинуватися протипоказано.

Наприклад, від кашлюку, дифтерії та правця захищає одна вакцина — АКДП. Вона вперше вводиться немовлятам у віці двох місяців. Як і ревакцинація дорослих від дифтерії та правця — вона на 100 % безоплатна.

Усього ж до 16 років кожна людина повинна пройти курс імунізації проти десяти найпоширеніших інфекцій. А після 26 років — ревакцинуватися раз на десять років. І це — лише обовʼязкові щеплення, якими держава забезпечує нас безоплатно.

Як же не заплутатися в такій кількості вакцин?

Легко! Національний календар щеплень — зручний сучасний інструмент, який допоможе відстежувати, коли й проти чого вакцинуватися і ревакцинуватися, щоб ви та ваші діти отримали ефективний захист.

Календар містить обов’язкові щеплення проти гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, кору, епідемічного паротиту, краснухи, гемофільної інфекції — і терміни отримання кожної дози.

 Усі ці щеплення надаються безоплатно в будь-якому закладі охорони здоров’я, який уклав договір з НСЗУ за Програмою медичних гарантій, — просто зверніться до свого сімейного лікаря.

«Моя дитина пропустила щеплення за календарем. Що робити?»

Рішення є. Якщо коротко: вакцинація проводиться з дотриманням мінімальних інтервалів. Пропущені дози не вводяться, незалежно від того, скільки часу минуло, — необхідно ввести лише дози, яких не вистачає, за Календарем із дотриманням мінімальних інтервалів.

«Мені більше 26 років. Я не пам’ятаю, від чого мене вакцинували і чи вакцинували взагалі. Мені треба вакцинуватися?»

Так, обов’язково вакцинуватися. Навіть якщо ви не знаєте, проти чого і коли отримували щеплення (і чи отримували взагалі), звертайтеся до сімейного лікаря і вам призначать графік безоплатної вакцинації. Наприклад, через сім місяців після початку вакцинації проти дифтерії та правця ви матимете всі три дози первинного вакцинального комплексу.

Довідково: з 1 серпня в Україні триває інформаційна кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря.

Якщо не пам’ятаєте, чи отримували ви коли-небудь щеплення, сімейний лікар складе для вас графік надолужувальної вакцинації.

Інші новини