Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як і де вакцинуватися від дифтерії, правця та кашлюку
12.08.2024
11:56

Як і де вакцинуватися від дифтерії, правця та кашлюку

Кашлюк, дифтерія та правець — небезпечні, ба навіть смертоносні інфекційні хвороби.

Кашлюк характеризується тривалими нападами кашлю й особливо небезпечний для немовлят, у яких може викликати тимчасову зупинку дихання.

Дифтерія вражає слизову оболонку горла, утворюючи плівки, які можуть ускладнювати дихання, а також серце, нервову систему та нирки.

Правець вражає нервову систему, призводячи до сильних м’язових спазмів. Смертність від нього може сягати 80%.

Вакцинація — обов'язкова для захисту від цих хвороб. В Україні зараз є понад 1,8 млн доз вакцин проти дифтерії, правцю та кашлюку, які централізовано постачаються в регіони, та надаються безоплатно всім громадянам України. Національні партнери, за підтримки міжнародних організацій, забезпечують безперервне постачання вакцин в Україну.

Два кроки для отримання щеплення

Крок перший: Зверніться до свого сімейного лікаря, він перевірить ваш вакцинальний статус — подивиться відповідні записи у медичній картці, і проконсультує щодо подальших дій.

Під час консультації ви можете поставити лікарю всі запитання, які вас цікавлять про вакцинацію: про процедуру щеплення, про доступні вакцини, про можливі реакції організму та ускладнення від хвороб, яким ви можете запобігти завдяки щепленням. Не забудьте розповісти лікарю про стан вашого здоров’я, хронічні хвороби та можливі алергічні реакції.

Після консультації лікар направить вас на безплатну вакцинацію.

Крок другий: піти за направленням і зробити щеплення в одному з пунктів вакцинації, які працюють при амбулаторіях загальної практики сімейної медицини, поліклініках, спеціалізованих медичних центрах, приватних медичних закладах.

Усі вакцини в Україні — якісні, безпечні та ефективні

Якість вакцини суворо контролюється як під час її виробництва, так і протягом усіх етапів її транспортування та зберігання з безперервним дотриманням холодового ланцюга, й аж до введення її споживачу.

У кожному пункті вакцинації є інструкції з застосування всіх медичних імунобіологічних препаратів, що використовуються для проведення щеплень.

Також інструкції з застосування всіх вакцин, зареєстрованих в Україні, можна знайти на сайті «Державного реєстру лікарських засобів України» ДЕЦ МОЗ України: http://www.drlz.com.ua

Процедура вакцинації

Перед щепленням медичні працівники обов’язково проведуть вам медичний огляд.

Після щеплення рекомендується залишитися в медичному закладі на 30 хвилин, щоб переконатися у відсутності алергічних реакцій.

Усі медичні працівники, залучені до вакцинації у пунктах щеплень, пройшли спеціальне навчання та володіють технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги у випадку появи післявакцинальних реакцій.  

Дотримання графіка щеплень

Для отримання повного захисту проти дифтерії, кашлюку та правця необхідно дотримуватися графіка вакцинації згідно з Національним календарем щеплень.

Дітям вакцину вводять у кілька етапів: у віці 2, 4, 6 місяців. У  18 місяців проводиться ревакцинація. У 6 та 16 років дітей ревакцинують проти дифтерії та правця.

Дорослим рекомендується щеплюватися проти дифтерії та правця кожні 10 років. 

Що робити, якщо ви пропустили вакцинацію?

Якщо ви чи ваша дитина пропустили чергову дозу вакцини, зверніться до сімейного лікаря, щоб надолужити щеплення. 

Довідково: з 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Якщо не пам’ятаєте, чи отримували ви коли-небудь щеплення, сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів.

Читайте також: 

В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця 

Національний календар щеплень — зручне нагадування, коли отримати всі обов'язкові вакцини вчасно

Інші новини