Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
10 грудня — День прав людини
10.12.2020
13:18

10 грудня — День прав людини

Це нагода ще раз заявити про значущість прав людини, необхідність глобальної солідарності, нашого взаємозв’язку і загальної людяності.

Саме в цей день 72 роки тому Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй (ООН) ухвалила Загальну декларацію прав людини — історичний документ, що має величезне значення для цілої епохи. Декларація проголошує невід’ємні права, притаманні кожній людині незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного або соціального походження, майнового, станового чи іншого становища.

Зокрема, Декларація займає важливе місце серед міжнародно-правових документів, які визначають права людини у сфері охорони здоров’я. Так, відповідно до статті 25, кожна людина має право на медичний догляд.

У 2020 році тема Дня прав людини пов’язана з глобальною пандемією COVID-19.

Права людини повинні зайняти центральне місце у світі, особливо після закінчення пандемії, а це значить, що необхідні:

  • ліквідація будь-яких форм дискримінації;
  • усунення нерівності;
  • заохочення участі й солідарності;
  • сприяння сталому розвитку.

Як зазначає ООН, досягнення загальних глобальних цілей можливе, тільки якщо створено рівні можливості для всіх, усунено недоліки, що виявлені під час пандемії COVID-19 та сприяють поширенню інфекції, а також застосовуються стандарти прав людини для боротьби з усталеними, систематичними проблемами нерівності та дискримінації.

На правах людини ґрунтуються Цілі сталого розвитку, оскільки, лише забезпечивши повагу до людської гідності, ми можемо сподіватися на просування вперед у їх досягненні.

Цілі сталого розвитку, їх ще називають Глобальними цілями, є загальним закликом до дій, спрямованих на те, щоби покінчити з бідністю, захистити планету і забезпечити мир і добробут для всіх людей у світі.

В Україні вони затверджені Указом Президента України № 722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року».

ПРООН наголошує, що у час пандемії COVID-19 права людини не можна відкладати на потім. Навпаки — ми маємо докладати особливих зусиль, щоб захищати права найбільш уразливих серед нас.

Центр громадського здоров’я України максимально, у межах своєї компетенції, підтримує та розвиває напрям захисту прав людини.

Одним із ключових інструментів, який оптимізує цю діяльність, є Робоча група з координації виконання Стратегії з комплексної відповіді на бар’єри з прав людини для доступу до послуг з профілактики і лікування ВІЛ та туберкульозу на 2019–2030 роки та Стратегічного плану із комплексної відповіді на ці бар’єри.

Основними завданнями Робочої групи є координація діяльності всіх стейкхолдерів задля усунення правових бар’єрів для доступу громадян до медичної допомоги та послуг із профілактики й лікування ВІЛ та туберкульозу, їх супроводу і отримання соціальних послуг.

 

Інші новини