Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
03.11.2019
00:49

3 листопада — День єдиного здоров’я

День єдиного здоров’я офіційно ініційований 2016 р. Комісією One Health та відзначається у всьому світі щороку 3 листопада.

Комісія з охорони здоров'я займається питаннями зміцнення здоров’я людей, свійських тварин і дикої природи — координує обмін знаннями, ресурсами та реалізацію проектів, що виходять за межі окремих дисциплін.

День єдиного здоров’я має допомогти сформувати суспільну думку та підвищити обізнаність населення щодо проблем глобального здоров’я.

Рух One Health — це спільні зусилля фахівців різних напрямів охорони здоров’я та їхніх установ, що працюють на місцевому, національному та глобальному рівнях, для поліпшення здоров’я людей, домашніх тварин, дикої природи, рослин як складових навколишнього середовища. Це рух до налагодження рівноправної, всеосяжної співпраці як у науково-дослідних, так і в прикладних науках, між сферами охорони здоров’я людини і тварин, хімічними, інженерними та соціальними галузями, агросектором і харчопромом, екологічними та природоохоронними інституціями тощо.

Ще 2010 р. Світовий банк визнав та опублікував документальні докази, які підтверджують переваги підходу One Health для профілактики захворювань, громадського здоров’я та міжнародної безпеки, а нещодавно підтвердив, що важливо зробити його глобальним способом мислення та дії.

Сьогодні підхід «Єдине здоров’я» підтримує дедалі більше міжнародних організацій, як-от Всесвітня медична асоціація (WMA), Всесвітня ветеринарна асоціація (WVA), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO), Всесвітня організація охорони здоров'я тварин (OIE), Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC), Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) та Міністерство сільського господарства США (USDA).

Хто і як може долучитися до заходів Дня єдиного здоров’я

Усі, від студентів до відомих фахівців, можуть ініціювати захід, присвячений темі взаємозв’язку здоров’я людини, тварин і довкілля. Об’єднайте колег і всіх охочих у вашому регіоні для організації та підтримки інформаційних, творчих, освітніх заходів 3 листопада. Таким чином ви зможете:

  • поділитися своїми здобутками, планами та знаннями з іншими;
  • розширити власну міжсдисциплінарну мережу та розуміння різноманітності наук і перспектив охорони здоров’я;
  • набути цінного досвіду з організації та фінансування інформаційної та освітньої програми.

Спочатку треба визначити свою команду і концепцію заходу. Потім зареєструйте свою подію на веб-сайті www.OneHealthDay.org. Використовуйте онлайн-рекомендації інших учасників для планування своїх заходів. Якщо вам потрібна додаткова інформація про День єдиного здоров’я або допомога в заповненні реєстраційної форми, контактуйте із регіональним представником (перелік є на сайті). Рекламуйте свої заходи через місцеві ЗМІ (статті, публікації у блогах, фото і/чи відеозаписи).

Дізнайтеся більше на сайті One Health: www.onehealthday.org.

Ознайомтеся з ініціативами та світовими заходами: https://www.cdc.gov/onehealth/index.html.

Зареєструвати свій захід можна тут: https://www.onehealthcommission.org/en/events/one_health_day/event_submission_form/.

Інші новини