Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я і ГО «Життя» розпочинають проєкт із вилучення трансжирів із харчових продуктів в Україні
09.08.2021
12:13

Центр громадського здоров’я і ГО «Життя» розпочинають проєкт із вилучення трансжирів із харчових продуктів в Україні

Із серпня 2021 року Центр громадського здоров’я разом із ГО «Життя» розпочинають проєкт із вилучення трансжирів і шкідливих добавок із продуктів харчування в Україні.

Проєкт охоплює дослідження, що спрямовані на розробку передових практик щодо відмови від трансжирів, і запуск кампанії з інформування громадськості, яка закликає людей виключати трансжири зі свого раціону.

Споживання штучно вироблених трансжирів, що містяться в тортах, печиві, бісквітах, упакованих продуктах, кулінарних маслах і спредах, щорічно призводить до смерті понад півмільйона людей в усьому світі.

На сьогодні, 42 країни успішно захистили своє населення, запровадивши передові практики щодо відмови від трансжирів. У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я випустила пакет дій REPLACE та закликала до глобальної відмови від трансжирів до 2023 року.

Хоча Україна й зобов’язалася на національному рівні виключити трансжири з продуктів харчування, Уряд досі не затвердив політику регулювання трансжирів. Цей проєкт — перший крок до створення основи для тих змін, які захистять українців від шкоди трансжирів.

У рамках чотиримісячного проєкту буде проведено опитування населення про ставлення до трансжирів, а також започатковано діалог із політиками щодо необхідності посилення законодавства. Підсилить активності в рамках проєкту інформаційна кампанія, яка наочно пояснить громадськості небезпеку трансжирів.

Вилучення штучно вироблених трансжирів зі світової сітки постачання продуктів харчування може врятувати понад 17 мільйонів життів протягом наступних 25 років і запобігти щонайменше половині серцевих нападів. Це дозволить не лише зберегти людські життя, а й заощадити на витратах на лікування, сприятиме рівності в галузі охорони здоров’я і створить систему регулювання, яка здатна підвищити безпеку харчових продуктів загалом.

Проєкт реалізовується за підтримки програми Resolve to Save Lives за ініціативи Vital Strategies.

Інші новини